VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2022.04.13. Iki pavasario išsilaikiusiose daržovėse nitratų mažiau nei ką tik nuėmus derlių

Šylant orui daržovės ir vaisiai apvysta, tačiau dėl to suprastėja tik jų išvaizda, o maistinė vertė beveik nenukenčia. Vartojant tokius produktus sveikatai pavojus dažniausiai nekyla.

Pavyzdžiui, pavytusias bulves ar obuolius ūkininkai gali ir pardavinėti, nes tokių produktų tik odelė susiraukšlėjusi, o vitaminų bei mineralinių medžiagų juose ne mažiau nei puikią išvaizdą išlaikiusiuose produktuose.

Daugiausia nitratų būna ką tik subrendusiose daržovėse, jų kiekiai skiriasi įvairiose augalo dalyse: lapuose susikaupia daugiau, stiebuose ir gumbuose mažiau.

O štai papuvusių vaisių ir daržovių reikėtų vengti.

Nerekomenduojama pirkti ir vartoti nei bulvių, morkų, kopūstų, svogūnų, kitų daržovių, nei vaisių, pažeistų puvinio.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal