VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2022.04.20.Kaip sumažinti skrandžio skausmą: kada vaistai padeda, o kada kenkia?

 Skrandžio skausmas patenka į skausmų, dėl kurių dažniausiai skundžiasi į vaistines užsukę gyventojai, penketuką.

Kadangi nėra konkretaus vaisto nuo skrandžio skausmo, mat pastarasis yra ne liga, o tik požymis, suskaudus skrandžiui – nesvarbu, stipriai ar nelabai – geriau neužsiiminėti savigyda ir kreiptis į gydytoją ar vaistininką.

Dažniausiai skrandžio skausmas atsiranda dėl dispepsijos – jausmo, kai nevirškina. Šis jausmas gali atsirasti persivalgius arba dažnai vartojant sunkiai virškinamus maisto gaminius, pavyzdžiui, skrudintus, riebius ar turinčius daug skaidulų.

Ligonius taip pat dažnai kamuoja deginantis skausmas duobutėje po šonkauliais – tai rodo padidėjusį skandžio rūgštingumą, rūgštis gali kilti ir aukštyn stemple – tai jau gastroezofaginio refliukso ligos (GERL) požymis.

Streso ir nervinės įtampos sukelti skrandžio skausmai būna spazminiai, juos neretai lydi pykinimas ar net vėmimas.

Jei staiga prasidėjo stiprus skrandžio skausmas, venkite horizontalios padėties, mažais gurkšniais gurkšnokite kambario temperatūros vandenį, o jei skausmas spazminis – galima uždėti šildantį kompresą ant skaudamos vietos.

Vietoje vandens taip pat tinka gurkšnoti silpnas žolelių arbatas – ramunėlių, medetkų, melisos.

Jei skrandį skaudėti pradėjo pavalgius – galima išgerti kasos virškinimo fermentų, kurie palengvins virškinimą, jei skausmą lydi pykinimas – aktyvintos anglies.

 

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal