VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2022.04.22.Pūslės ant kojų: ne tik diskomfortas, bet ir infekcija

Su pūslėmis ant kojų yra susidūręs bene kiekvienas. Jų atsiradimui įtaką daro įprasti ir kasdieniai veiksniai, tokie kaip dar nenešiota, kieto paviršiaus, nepatogi ar netinkamo dydžio avalynė, per mažos ar per didelės kojinės, gausus pėdų prakaitavimas, drėgna aplinka, nužingsniuoti ar nubėgti ilgi atstumai.

Jos susidaro gana greitai dėl ten esančio plono odos sluoksnio, o kadangi kojose apstu nervų ir kraujagyslių – šis sužeidimas gali būti itin skausmingas.

Nepastebėjus atsiradusios pūslės anksti, oda dažnai taip pat nutrinama, kas padaro nemenką įtaką žmogaus gebėjimui patogiai vaikščioti, dėvėti tam tikrą avalynę ar net kojines.

Kol pūslė nesukraujavo, geriausia ją laikyti švariai, sausai ir stengtis kuo mažiau liesti – didžioji dalis pūslių užgyja pačios vos per keletą dienų.

Nusitrynus pūslei, pažeista vieta būna labai jautri, peršti, jaučiamas deginimo jausmas. Geriausia tą vietą nuplauti šiltu tekančiu vandeniu ir muilu ar naudoti antiseptinį purškalą, kad apsaugoti nuo bakterijų patekimo į žaizdą.

Jei pūslė per keletą dienų neparodo gijimo ženklų, įgyja violetinį, gelsvą ar žalsvą atspalvį – gali reikšti, kad išsivystė infekcija.

 

Parengė Birutė Silevičienė

 

Atgal