VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2022.04.28.Vaistų poveikis priklauso ir nuo vartojimo

Reikia išgerti vaistus, tačiau po ranka neturite vandens, tad juos tiesiog sukramtote ar užsigeriate sultimis? Vienu metu išgeriate skirtingus vaistus, skirtus vartoti prieš valgį ir po jo? Gydytojai sako, kad taip elgdamiesi ne gydote ligą, o rizikuojate sveikata.

Kad vaistai veiktų tinkamai, būtina juos vartoti teisingai: nurodytu laiku, užgerti vandeniu, negerti kartu keleto skirtingo poveikio preparatų.

Vieni vaistai gali keisti kitų kartu vartojamų vaistų aktyvumą – jį didinti arba mažinti, gali pasireikšti nepageidaujamos reakcijos.

Kuo daugiau tablečių žmogus vartoja, tuo didesnė ne tik vaistų sąveikos rizika, bet ir tikimybė, kad jis jas išgerti pamirš ar ims vartoti ne taip, kaip paskirta, o tai turi neigiamo poveikio gydymo sėkmei. Vaistų veikimui įtakos turi ir maistas, o jų skyrimas vartoti prieš ar po valgio priklauso nuo to, kokioje terpėje geriau išsiskiria veikliosios vaisto medžiagos.

„Ant tuščio skrandžio“ vartojami vaistai veikia greičiau, jų koncentracija kraujyje yra didesnė, negu vartojant juos po valgio.

Vaistams užgerti idealiai tinka vanduo – geriamasis, gali būti iš čiaupo, netinka gazuotas ar stipriai mineralizuotas.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal