VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2022.05.19. Eglių sakai liaudies medicinoje

Skaudulius, nubrozdinimus, žaizdas galima gydyti mišiniu, pagamintu iš eglių sakų, medaus, vaško ir augalinio aliejaus lygių dalių mišinio. Mišinį pakaitinus ir gerai išmaišius, gaunamas tepalas. Susižeidus reikia binto gabalėlį aptepti sakais ir uždėti ant žaizdos. Sakai malšina skausmą ir skatina žaizdos gijimą. Sakais gydomi furunkulai ir sunkiai gyjančios žaizdos bei įskilimai, paprastai užgyjantys per 3-4 dienas.

Sergant dedervine, reikia 1 valgomąjį šaukštą sakų sumaišyti su 3 valgomaisiais šaukštais žuvų taukų, užtepti ant binto, priglausti prie skaudamos vietos ir aprišti.

Iš šviežių eglės spyglių, šakelių bei kankorėžių (geriausiai žalių) pasigaminkite organizmą stiprinančios vonios ekstrakto: pusantro kilogramo žaliavos užpilkite karštu vandeniu, 30 minučių pavirinkite ant mažos ugnies ir 12 valandų palikite, kad pritrauktų. Ekstraktą supilkite į vonią. Kosint, sloguojant, sergant rekomenduojamos eglės spyglių inhaliacijos. 2 arbatiniai šaukšteliai spyglių užpilami 1 stikline vandens, 20 minučių pavirinama, 1 valandą palaukiama ir pakaitinus kvėpuojama nuoviro garais. Procedūros trukmė - 80-100 įkvėpimų.

 

Parengė Birutė Silevičienė

 

 

Atgal