VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2022.07.08. Ryšys tarp mitybos ir psichinės sveikatos

Mityba vaidina pagrindinį vaidmenį sveikatai ir gerai savijautai, konkrečiai veikia mūsų socialinę, emocinę ir psichinę sveikatą.

Logiška, kad maistas, kurį valgome, turi tiek pat įtakos mūsų smegenims, kiek ir likusiam mūsų kūnui. Viena iš priežasčių, kodėl maisto pasirinkimas taip stipriai veikia mūsų smegenis, yra ta, kad mūsų virškinimo trakto sistema arba tai, kas dažniau vadinama „žarnynu“, iš tikrųjų yra labai glaudžiai susijusi su smegenimis.

Žarnyne gyvena trilijonai gyvų mikrobų, kurie organizme atlieka daugybę funkcijų, kurie siunčia chemines žinutes į smegenis, kad reguliuotų miegą, skausmą, apetitą, nuotaiką ir emocijas. 

Maistas, kurį valgome, turi įtakos žarnyno mikrobų kolonijų sveikatai, o tai daro įtaką mūsų smegenims, taigi ir psichinei bei emocinei sveikatai.

Alkoholio vartojimas yra glaudžiai susijęs su psichikos sveikatos sutrikimais.

Maisto medžiagos, kurios labiausiai prisideda prie geros savijautos: Omega-3 riebalų rūgštys, folio rūgštis, geležis, magnis, cinkas. Jų gausu špinatuose, šparaguose, jautienos kepenėlėse, šokolade, jūros gėrybėse, moliūgų sėklose.

Atgal