VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2022.11.02.PSO: beždžionių raupų protrūkis tebėra tarptautinio masto ekstremalia sveikatos situacija

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį pranešė, kad jos ekspertų komitetas nusprendė, jog beždžionių raupai ir toliau turėtų būti klasifikuojami kaip tarptautinio masto ekstremali sveikatos situacija.

Spalio 20 dieną susitikę aptarti viruso, kuris gegužę staiga pradėjo plisti visame pasaulyje, ekspertai „laikėsi vieningos nuomonės, kad protrūkis ir toliau atitinka... tarptautinio masto ekstremaliosios visuomenės sveikatos situacijos kriterijus“, nurodė PSO.

Tarptautinio masto ekstremaliosios visuomenės sveikatos situacijos paskelbimas yra aukščiausio laipsnio pavojaus signalas, kokį tik gali paskelbti ši Jungtinių Tautų agentūra.

Beždžionių raupai yra labai panašūs į raupus, nuo kurių pasaulyje kasmet mirdavo milijonai žmonių, kol 1980 metais ši liga buvo išnaikinta. Tačiau beždžionių raupų simptomai yra daug švelnesni.

Sergantiesiems beždžionių raupai pasireiškia karščiavimu, raumenų skausmais, limfmazgių patinimu, šaltkrėčiu, išsekimu ir į vėjaraupius panašus bėrimu ant rankų bei veido.

Virusas gali būti perduotas per odos pažeidimus, oro lašeliniu būdu, per bendrai naudojamus daiktus, tokius kaip patalynė ir rankšluosčiai. Beždžionių raupais taip pat galima užsikrėsti lytinių santykių metu.

Specifinio beždžionių raupų gydymo nėra, bet nustatyta, kad skiepai nuo raupų maždaug 85 proc. veiksmingumu apsaugo nuo beždžionių raupų.

Atgal