VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2023.03.04. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą

Šaltiena – gardi šventinio stalo puošmena, kurios pirmasis receptas buvo aprašytas dar XIV a. Viduramžių receptų knygoje. 

Šaltiena yra vienas iš senųjų lietuvių pamėgtų patiekalų. Tačiau jos palankumas sveikatai priklauso nuo to, kaip yra gaminama ir kiek jos planuojama suvalgyti. Paprastai šaltienos pagrindinis komponentas yra tos mėsos dalys, kurios turtingos jungiamuoju audiniu: uodegos, kanopos, kojos, kiaulienos šnipas ar ausys. Ilgai verdant jungiamasis audinys skyla ir susidaro medžiaga, kuri ir duoda želatinos efektą.

Šaltienoje yra gausu kolageninių medžiagų. Kolagenas padeda atsinaujinti ląstelėms bei užtikrina mūsų odos elastingumą ir stangrumą.

Šaltienos gaminimui svarbu pasirinkti tinkamą mėsą, kad joje būtų odos, kremzlių, kaulų bei riebalų. Šiose dalyse yra daug kolageno baltymo, kuris, ilgo virimo metu, skyla ir virsta želatina. Išvirus mėsai svarbu ją tinkamai supjaustyti. Mėsos gabaliukai turėtų būti smulkūs, nes tik tuomet sultinys tarp jų pasiskirstys tolygiai.

Norint, kad šaltiena būtų skaidri, rekomenduojama vandeniui užvirus jį nupilti, o mėsą nuplauti. Tuomet vėl užpilti vandeniu ir virti apie 3-4 valandas. Įprastai šaltiena gardinama morkomis, svogūnais, lauro lapais, česnakais, petražolėmis, pipirais bei druska. Likus mažiau nei valandai iki virimo pabaigos, norimus priedus reiktų sudėti į puodą.

Parengė Birutė Silevičienė

 

 

Atgal