VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2023.04.27. Pulpitas: gydyti kanalus ar šalinti dantį?

 

Dažnai aštrus, pulsuojantis skausmas ir jautrumas saldiems, karštiems ar šaltiems maisto produktams praneša apie pulpos uždegimą. Pulpa – tai danties vidinėje dalyje esantys minkštieji audiniai, kuriuos sudaro kraujagyslės, nervai ir limfagyslės. Atsiradus pirmiesiems pulpito simptomams, svarbu nedelsti ir kreiptis į odontologijos kliniką. Straipsnyje išsamiau aptarsime pulpito formas ir kada geriau rinktis danties šalinimą, o kada endodontinį gydymą.

 

Pulpito formos

Dantų kanalų uždegimą sukelia bakterijos, patekusios į šaknų kanalus. Dažniausiai pulpos uždegimą sukelia sužalojimai, nulūžę dantys ar pasikartojančios traumos. Įtrūkus danties audiniui, bakterijos gali lengvai patekti į vidų ir sėkmingai daugintis. Šiandien išskiriamos 2 pulpito formos:

 

  1. grįžtamasis;
  2. negrįžtamasis.

 

Grįžtamasis pulpitas įprastai yra silpnesnis, o negrįžtamojo pulpito skausmas – intensyvesnis, galintis išlikti visą dieną ir naktį. Minėtuoju atveju gali atsirasti karščiavimas, veido patinimas ar nemalonus burnos kvapas. Laiku aptikus grįžtamąjį pulpitą, galima išsaugoti minkštuosius audinius. Visgi, esant negrįžtamai formai, rekomenduojamas endodontinis gydymas su mikroskopu arba danties šalinimas.

 

Endodontinis gydymas ar danties šalinimas?

 

Negydomi šaknų kanalai gali sukelti įvairias ligas ir taip pakenkti organizmui. Bene visi odontologai siūlo kokybiškai išgydyti ir išsaugoti natūralius audinius. Visgi, nuosavi dantys, jų šaknys garantuoja efektyvesnį kramtymą ir normalią sukandimo jėgą bei žandikaulio tvirtumą.

 

Šiandien šaknų kanalų gydymas gali būti atliekamas mikroskopu, kuris užtikrina dar tikslesnį ir efektyvesnį gydymą. Mikroskopas leidžia tiksliai atskirti ir pašalinti pažeistus, nereikalingus danties audinius ir atverti visus kanalus. Išvalyti kanalai yra dezinfekuojami ir hermetiškai užplombuojami. Tokiu būdu išsaugomos šaknys.

 

Tačiau pasitaiko atvejų, kai rekomenduojamas danties šalinimas. Taip dažniausiai nutinka, jeigu simptomai yra ignoruojami ir atidėliojami vizitai pas specialistus. Šiuo atveju, infekcija išplinta į aplinkinius audinius ir gali netgi pažeisti kaulą, aplink kurį susiformuoja pūlinys. Šalia negydomo pūlinio atsiranda cistos, kurios turi būti šalinamos chirurginiu būdu.

 

Akivaizdu, pajutus bet kokį skausmą ar kitus nemalonius pojūčius, geriau nedelsti ir kreiptis į patikimą odontologijos kliniką. Specialistai suteiks naudingą informaciją ir leis laiku aptikti bei išgydyti pažeistus šaknų kanalus. Tokiu būdu ne tik išsaugomi natūralūs audiniai, bet ir užtikrinamas efektyvus kramtymas. Be to, sutaupoma pinigų, nes išvengiama ilgo gydymo proceso.

Atgal