VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

04 05. Olandijos aktualijos: tarsi gyvatė užantyje

Gintvilė Switters

Asbestas – tvirta statybinė medžiaga. Remiantis enciklopedijos Wikipedia duomenimis, asbestas apibūdinamas kaip stiprus, pigus silikatinis mineralas, turintis savybę lydytis į pluoštus ir skaidulas. Tai yra mineralinė iškasena, randama Pietų Amerikoje, Kanadoje ir Rusijoje. Egzistuoja įvairių rūšių asbestas: baltasis asbestas – chrizotilas, mėlynasis – crosidolitas, rudasis – anthophylitas, geltonasis – actinolitas. Asbestas buvo populiarus senovės Romoje ir naudotas šventyklų  statybose, irigacijos ir kanalizacijos sistemose. Senovės vestfalės, šventos mergelės degino amžinąją ugnį šventyklose, naudodamos asbestą. Kaip rašo Plinijus, asbestas buvo vartojamas karalių palaikų išlaikymui kaip balzamas, kaip patvarus pluoštinis audinys. Arabų kariai įsitrindavo rūbus asbestu ir eidavo į kovas, gąsdindami priešą tarsi ugnies kolona. Karolis Didysis mėgo fejerverkus ir puotai pasibaigus uždegdavo staltiesę, išteptą asbestu, taip šokiruodamas savo svečius. I Pasaulinio karo metu asbestas buvo naudojamas priešdujinėms kaukėms. 1970-80 metais asbestas buvo plačiai vartojamas  Olandijoje kaip patogi ir pigi statybinė medžiaga kanalizacijos, ventiliacijos, izoliacijos įrengimui, stogų tvirtinimui, laivų statybose.

Didžiojoje Britanijoje jau 1930 metais asbestas buvo žinomas kaip pavojinga sveikatai medžiaga. 1960 metais Olandijoje gydytojas  J.Stumphu tyrė asbesto poveikį žmogaus sveikatai ir nustatė, kad ilgai dirbantys statybininkai suserga mesotholiomą – piktybinio vėžio forma. 1969 metais pasirodė straipsnis „Asbestas ir su juo dirbantys žmonės.“ Tik 1978 metais asbesto vartojimas laivuose buvo uždraustas. Remiantis Centrinio Statistikos biuro duomenimis, Olandijos pastatuose yra keletas milijardų tonų asbesto. Buvo sudarytas asbesto naudojimo žemėlapis, apimantis 1945-1994 m. periodą. 1993 m. liepos mėn. asbesto naudojimas Olandijoje buvo uždraustas. Pagal paskutinius duomenis, renovacijos įstaigos Den Haagoje gavo 5000 eurų baudą už nelegalų asbesto naudojimą. Pagaliau spaudoje pasirodė duomenys, pribloškę visuomenę: ne tik Olandijoje, bet ir kitose šalyse – Anglijoje, Amerikoje, Suomijoje asbesto tema buvo tabu. Centrinio statistikos biuro duomenimis nuo asbesto poveikio sukeltų ligų miršta daugiau žmonių nei avarijose: nuo 800 iki 1300 per metus!

Sveikatos apsaugos instituto duomenimis, kontaktas su asbestu sukelia daug ligų – asbestoliuliozę (plaučių plėvelės uždegimą), mesotaliozę (pilvo plėvelės vėžį), plaučių vėžį ir įvairius vidinių organų sutrikimus.

Kalbėjausi su Frieslandijos medicinos centro darbuotoja Jaquelina, prižiūrėjusia mirštančius nuo asbesto sukeltų ligų žmones. „Daugelis ištirtų pacientų dirbo statybose po 20-40 metų. Tai labai pavojinga medžiaga, nusinešanti daug gyvybių. Vien 2010 metais nuo šios pavojingos medžiagos sukeltų ligų mirė 481 vyras ir 429 moterys“, - kalbėjo darbuotoja.

Naujojo valstybinio plano duomenimis, 2013 metais asbestas bus šalinamas ligoninėse, įstaigose, gyvenamuosiuose namuose.  Tai sudarys 20 mln. tonų asbesto liekanų. Daugiausia šį darbą atlieka užsieniečiai: lenkai, bulgarai, rumunai, rusai. Tam tikslui bus skirtos biudžeto lėšos įvairiose Olandijos provincijose. 1993 metais buvo perdirbta ir sunaikinta 7 mln. tonų asbesto. Pasaulinės sveikatos apsaugos įstaigos remia vykdomą Olandijos tyrimų programą. 70 patyrusių specialistų sprendžia šią globalinę problemą. 2000 metais buvo įkurtas Nukentėjusių nuo asbesto institutas, remiantis nukentėjusias šeimas. 2024 metais bus uždrausti gaminti asbestu sutvirtinami stogai. 827 įmonės imsis didžiulio darbo, naikinant asbestą ir paverčiant jį 3500 įvairių dalelių, tačiau išlieka pavojus, kad pasklidusios asbesto skaidulos iššauks vėžį, metų eigoje galintį sunaikinti visą žmogaus organizmą.

Tai tarsi gyvatė užantyje, atnešusi naudą ir paslaptingai naikinanti gyvybę.

Atgal