VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.04.21. JAV SMŪGIAI PUTINUI Į PAŠIRDŽIUS

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

www.visagentura.com

 Strateginės aplinkybės

JAV Atstovų Rūmai balsų dauguma pritarė įstatymo projektui dėl daugiau nei 60 mlrd. išlaidų karinei ir finansinei pagalbai Ukrainai. Įstatymui pirmadienį turi pritarti Senatas. Tai svarbus, ilgai lauktas JAV smūgis Putino chuntai į paširdžius, kurį numatydami karo nusikaltėliai nebemiegojo pastarosiomis naktimis.

JAV Kongresas smogė Kremliui ir dar vieną smūgį - priėmė įstatymo projektą dėl 6 mlrd. iš 300 mlrd. dolerių vertės turto konfiskavimo Ukrainos naudai. Jei visos šios lėšos kažkokiu tai būdu pasieks Ukrainą ginklų ar ekonominės paramos pavidalu, ordos žiurkės cyps ir mels pasigailėjimo.

Dėl šių džiugių naujienų, pirmadieniui paruoštas nealkoholinio šampano paketas.

JAV ėjimas - labai skaudus Kremliaus pralaimėjimas. GRU, SVR ir FSB nevykėliai apsiskaičiavo, ir gali sulaukti liūdno galo savo pačių paspęstuose spąstuose. Maskvai Teherano rankomis nepavyko įžiebti dar vieno karo židinio Artimuosiuose Rytuose. JAV neatsakė raketomis Iranui, o Izraelio atsakomoji ataka tebuvo pagrūmojimas pirštu.

Masinė ataka prieš Izraelį sutelkė JAV demokratus ir respublikonus, pasitarnaudama, kaip spyris intrigose įsivėlusiems Kongreso nariams, kurie pasišovė pagalbos paketą Ukrainai priimti nedelsiant.

Putino chunta griebėsi šiaudo ir metė į mūšį paskutinius psichologinių kombinacijų rezervus. Pasaulio žiniasklaidą užplūdo Kremliaus dezinformacija. Paleista informacinė tryda, kad atrodytų, jog Ukraina užpuolė Rusiją, žudo ir griauna viską iš eilės, negailėdama nei motinų, nei vaikų.

Belgorodo srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas pranešė, kad apšaudant Novaja Tavolžankos kaimą žuvo nėščia moteris. Gydytojai esą padarė viską, tačiau moteris ir negimęs kūdikis nuo žaizdų neva mirė.

Maskva paskelbė, jog karo zonoje nužudytas "Izvestija" karo korespondentas Semionas Jeriominas. Lavrovo gegutė Marija Zacharova pareiškė, jog tyčinis žurnalisto nužudymas tai Zelenskio režimo siekis medžioti tiesą skleidžiančius rusų žurnalistus. Teroristinės irštvos melo išmatų skleidėjai kreipėsi į pasaulio žmogaus teisių organizacijas, reikalaudami įvertinti “žiaurų žurnalisto nužudymą”. Tarsi okupantų ir teroristų samdinį bei FSB agentą okupuotose žemėse gintų kokios nors teisės.

Labai keistai viešoje erdvėje sklinda informacija apie tariamą naktinę Ukrainos dronų ataką prieš Rusijos miestus. Skelbiama, jog degė “Lukoil” saugyklos, kitos naftos perdirbimo gamyklos. Rusija praneša, jog buvo numušta 50 ukrainietiškų dronų. Tačiau atidžiau patyrinėję pranešimų autorius, suradome siūlo galą: tai teroristinės Rusijos gynybos ministerija.

Būtent todėl mes darome išvadą, jog visa ši informacinė triada: Rusijos naftos perdirbimo pramonės naikinimas, nėščių motinų, žurnalistų žudymas mestas, kaip paskutinis koziris, siekiant paveikti pasaulio opiniją, o ypač JAV Kongreso nusistatymą Ukrainos atžvilgiu. Tačiau žiurkių cypimas neišgirstas. Kremliaus chuntos strategai patyrė skaudų pralaimėjimą.

Tikimės, kad smaugiant Kiniją, fašistinis Rusijos režimas gali griūti jau šiemet.

Reikšmingi postūmiai

“The Washington post” skelbia, kad galutinai patvirtinus paramos paketą, karinė pagalba Ukrainą pasieks savaitės bėgyje.

Ukrainos politikai ragina blokuoti ar bent apriboti "Telegram" platformos veiklą dėl nekontroliuojamo Rusijos propagandos skleidimo. Užregistruotas įstatymo projektas, kuriuo siūloma drausti valstybės institucijoms turėti puslapius šiame tinkle. SBU teigimu, "Telegram" neabejotinai bendradarbiauja su Rusijos FSB. Tą privalo turėti omeny ir mūsų vyrai su antpečiais, neretai “valgydami” ir skleisdami “Telegram” kanalo “naujienas”.

Volodymyras Zelenskis Brazilijos žurnalistams pareiškė, jog Izraelio gynimas rodo, jog tai yra dvigubų standartų politikos pavyzdys. Esą Ukraina jau du metus prašo uždengti savo dangų, tačiau to neįvyko, o Izraelis buvo ginamas, nors nėra NATO valstybė.

Ukrainos prezidentas yra visiškai teisus, tačiau šiuo metu vertėtų patylėti. Tokios kalbos verčia jo oponentus prisiminti, kaip Vakarus kaltinantis V. Zelenskis pats nesiruošė karui prieš pilno masto invaziją.

 Veiksmai ant žemės

Teigiama, jog Rusija patiria vis daugiau problemų dėl tankų stygiaus. Esą dar liko 2 - 2,5 tūkst. vienetų, tačiau vykdant puolimą tokiu tempu, kaip dabar, visi rezervai gali būti išeikvoti iki kitų metų. Tačiau Kremlius eina va bank. Nors iš tiesų garma į prarają.

JAV svarsto galimybę į Ukrainą nusiųsti karinius patarėjus. Leidinys “Politico”, remdamasis Pentagono atstovu spaudai generolu majoru Patriku Raideriu, skelbia, jog besikeičiančios saugumo sąlygos keičia Jungtinių Valstijų buvimo Ukrainoje strategiją. Svarstoma galimybė nusiųsti kelis papildomus patarėjus, kurie sustiprintų ambasados Gynybinio bendradarbiavimo biurą.

Fronto linijoje karšta. Driskiai braunasi Avdijivkos ir Kupjansko kryptimis, tačiau nesėkmingai. Visos šios Kremliaus pastangos neturi jokio tikslo. Tai beprasmis resursų švaistymas. Dabar driskiams reiktų galvoti apie gynybą.

Reziumuojant pasikartosime, jog karą laimi šūviai ir ginklai, bet tik padarius teisingus strateginius sprendimus. Tačiau jų priėmimui reikalinga valia.

 Lietuvoje

Sovietmetį ir “rąstą” nešusį Leniną primenanti akcija „darom“.

Metus teršiam, šikam, o vieną dieną - tvarkom, kuopiam. 364 dienas metuose mėtom butelius, statybines atliekas, klozetus, padangas, kitokį šlamštą pakelėse, miškuose, o 1 dieną viską velkam į krūvas, fotografuojam ir tuomi didžiuojamės.

Mums nepaprastai didelė gėda dėl tokio iškreipto požiūrio ir nesveikai ligūsto tvarkymo.

Taip išeina, kad metus laiko politikieriai, tvarkytojai, kurie gyvena ne Marse, per tas krūvas šiukšlių pravažiuoja, perlipa, jųjų nemato, o vieną dieną viską netikėtai pamato ir puola kuopti.

Negirdėjom apie panašias akcijas švarą ir tvarką mėgstančiose šalyse. Nematėme padangų kalnų nei Austrijoje, nei Danijoje. Vokietijoje, beje, už ne vietoje paliktų šiukšlių maišą (greta konteinerio), gresia 2500 eurų bauda, o už nušveistą pakrūmėn padangą – nuo 3500 iki 15 000 eurų. bauda. Už 300 kg statybinių miške nutėkštų atliekų – 69 000 eurų.

Tai gal jau nebebūkim tais nusidėjėliais, kurie tikisi, kad kartą metuose gaus išrišimą ir vėl pas svetimas ir svetimus galės po „koldra“ landžiot.

Būkime tvarkingi visur ir visada.

„Darykime“ kasdien.

 Nuotraukoje: „Azovo“ karys ruošiasi pakelti į dangų „akis“.

 

Atgal