VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Asmenybės

06 15. Minint Age Meyerio Benedictseno 85- tąsias mirimo metines

Lidija Veličkaitė

 

Klubas „Norden/Benedictseno bičiuliai“ ir Šiaurės šalių asociacija „Norden/Lietuva“ gegužės 18-

19 dienomis paminėjo danų filologo, etnologo, istoriko, rašytojo Age Meyerio Benedictseno 85-tąsias mirimo metines, surengę tarptautinį seminarą.

Pirmoji seminaro diena vyko prie apskritojo stalo Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje Vilniuje. Dalyvavo klubo „Norden-Benedictseno bičiuliai“ nariai, svečiai iš Danijos, Islandijos ir Suomijos. Į renginį atvyko Danijos karalystės ambasadorius Lietuvoje J.E. Jorgenas Moldė (Jorgen Molde). Tomis dienomis ambasadorius buvo labai užsiėmęs, nes po kelių dienų Lietuvos nacionalinėje galerijoje turėjo atsidaryti garsaus danų dailininko Pero Kirkebio (Per Kirkeby) paroda. Tačiau ambasadoriui šioje draugijoje buvo malonu bendrauti ir jis ilgokai užtruko.

 

Tarptautiniame seminare Kaune kalba dr. Svetlana Steponavičienė     

Renginio pradžioje klubo narė Irena Miškinienė susirinkusiems pateikė mažą siurprizą. Jos dukters vaikai - 5-rių metų Marija ir 6-rių metų Paulius, apsirengę lietuvių tautiniais drabužiais, atliko lietuvių liaudies kūrinį–papokštavimą „Kur važiuoji?“, kas ypač patiko užsienio svečiams. Šis vaikų atliktas kūrinėlis tartum pabrėžia sąsajas su Benedictsenu, kuris daug keliaudavo, važinėdamas iš vienos vietos į kitą, pats žavėjosi liaudies dainomis, tautosaka. Irenos Miškinienės šeimos jau trečia karta dalyvauja asociacijos „Norden/Lietuva“ veikloje: dukra Aušrinė, sūnus Martynas ir dabar jau anūkai.

Klubo „Norden/Benedictseno bičiuliai“ pirmininkė dr. Svetlana Steponavičienė pristatė

svečius, supažindino su abiejų dienų renginio programa. Klubo sekretorė Irena Dobrovolskaitė supažindino svečius su klubo penkerių metų veikla, įvairiais surengtais kultūriniais renginiais, seminarais, konferencijomis. Klubo narė Dalia Keršytė papasakojo apie Lietuvos archyvuose randamas nuotraukas, kuriose įamžintas  A.M.Benedictsenas. Archyvų pagalba ji bando išsiaiškinti apie jo buvimą Lietuvoje. Tai ir laiškai, įvairūs paminėjimai apie jį knygose, senuose žurnaluose. Šia surinkta medžiaga D.Keršytė bandys sudaryti savotišką kroniką apie Benedictseną, kuris važinėdamas į Lenkiją, Rusiją dažnai užsukdavo ir į Lietuvą. Kadangi renginys sutapo su muziejų diena Lietuvoje, M.irJ.Šlapelių namo-muziejaus direktorė Jolanta Paškevičienė maloniai sutiko užsienio svečiams parodyti muziejaus eksponatus, supažindino su Marijos Šlapelienės knygynėliu. Manoma, kad domėdamasis Lietuvos kultūra, Benedictsenas galėjo užsukti ir į buvusį  M.Šlapelienės lietuvių knygyną Vilniuje.

 

Pranešimą skaito Danijos socialinių darbuotojų profsąjungos pirmininkas Janas Viumas

Pagrindinė tarptautinio seminaro „Tarpukario Kaunas Lietuvos ir Skandinavijos tarpusavio santykiuose“ dalis vyko Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) istorijos menėje, Stasio ir Stasio Lozoraičių (Užsienio reikalų ministro ir diplomato bei jo sūnaus, diplomato, universiteto Garbės daktaro) muziejaus, pradėjusio veikti 2000 m., salėje. Pastarajame pastate (K.Donelaičio g. 58), statytame 1889–1890 m. dabar įsikūręs VDU rektoratas. Iš pradžių statinys buvo kaip gyvenamoji vieta, vėliau, po pirmojo pasaulinio karo, 1919 m. čia buvo įsikūrusi Lietuvos Respublikos švietimo ministerija, o 1921–1940 m.– Ministrų kabinetas. Dirbdamas užsienio reikalų ministru 1935-1939 m. antrame pastato aukšte gyveno Stasys Lozoraitis su šeima.

Pasiklausyti seminaro pranešimų atvyko gana gausus būrys danų, klubo „Norden/Benedictseno bičiuliai“, asociacijos „Norden/Lietuva“ ir VDU atstovai. Kauno istorijos centro jaunesnioji mokslo darbuotoja Diana Raudonytė pasveikino visus susirinkusius į S.ir S.Lozoraičių muziejaus salę, palinkėjo vaisingų diskusijų ir perdavė nuoširdžius sveikinimus nuo VDU Humanitarinių mokslų fakulteto, talkinusio šiam renginiui, prodekano docento dr. Jono Vaičenonio.

Seminaro pradžioje klubo pirmininkė dr. S.Steponavičienė pasakė, kad penkerių metų laikotarpiu netekta keturių svarbių klubo bendražygių. Tai prof. Vacys Milius, prof. Elena Bukelienė, doc. Vytautas Tulevičius ir klubo bei asociacijos „Norden/Lietuva“ ilgametis bičiulis danas Ivanas Viumas (Ivan Vium). Jie buvo pagerbti tylos minute ir sugiedoti Lietuvos ir Danijos himnai.

Konferencijai sveikinimą atsiuntė Margarita Kempinska-Jakobsen ( Helsinkio grupės atstovė Danijoje). Sveikinimą atsiuntė Karališkojo teismo advokatė Bonnie R. Muersch iš Kopenhagos, ne kartą dalyvavusi asociacijos „Norden/Lietuva“ konferencijose. Eli Jakobsenas (Eli Jakobsen) sveikino nuo istorikų draugijos iš Herningo miestelio Danijoje. Sveikinimą atsiuntė istorikas, ordinų specialistas Peteris Ohmas  Hieronymusenas (Peter  Ohm Hieronymussen), išleidęs keletą knygų apie Danijos ordinus ir už ryšių stiprinimą su Lietuva gavęs Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordiną. Neužmiršo pasveikinti ir Benedictseno šeimos nariai:  anūkės–Irena Benedictsen ir Tove Lis Schmidt-Hansen.

 

Tarptautinio seminaro dalyviai prie Lietuvos Respublikos prezidento Antano Smetonos portreto VDU istorijos menėje

Tarptautiniame seminare buvo perskaityta keletas pranešimų. Dr.S.Steponavičienė trumpai apibūdino A.M.Benedictseno gyvenimo ir veiklos tyrinėjimo istoriją Lietuvoje. Doc. dr. Astos Gustaitienės pranešime atsispindėjo Lietuvos ir Danijos santykiai tarpukario Lietuvos spaudoje. Ji apgailestavo, kad iki šiol nėra analizės apie to meto Danijos literatūrą. Tikisi, gal kas imsis tyrinėti ir parašys disertaciją. Archeologas ir kultūros istorikas dr. Vilhjalmuras Ornas Vilhjalmsonas (Vilhjalmur Orn Vilhjalmsson) atskleidė A.M.Benedictseno genealogiją, būtent islandiškąsias (motinos) ir žydiškąsias (tėvo) šaknis, gausiai iliustruodamas ekrane archyvuose surinktą medžiagą. Danijos socialinių darbuotojų profsąjungos pirmininkas Janas Viumas (Jan Vium) priminė lietuvių ir danų bendradarbiavimo etapus, kuriame dalyvavo jo tėvas Ivanas Viumas (Ivan Vium). Gana įdomus  prof. habil.dr. Olego Poliakovo pranešimas, kuriame buvo paminėti kai kurie daniški akcentai lietuvių ir rusų  kultūros istorijoje. Kauno Europos informacijos centro „Europe Direct“ vadovė Diana Lukoševičiūtė–Burneikienė supažindino su Danijos Karalystės pirmininkavimu Europos Sąjungos Tarybai, kuris prasidėjo šių metų sausio mėnesį ir tęsis iki birželio pabaigos. Kiekviena Europos Sąjungos valstybė paeiliui po pusę metų pirmininkauja didžiajai daliai Tarybos posėdžių. Lietuva ruošiasi pirmininkauti 2013 m. liepos–gruodžio mėnesiais.

Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos ryšių su visuomene projektų vadovė, 27-ių knygos mėgėjų draugijos pirmininkė, asociacijos „Norden/Lietuva“ valdybos narė Dalia Poškienė akcentavo, kad biblioteka pereitais metais pažymėjo 85-erius įkūrimo metus ir turi garbingą Lietuvos himno autoriaus Vinco Kudirkos vardą. A.M.Benedictsenas ir V.Kudirka vienu metu gyveno toje pačioje Lietuvos vietovėje  ir jie susitikdavo. Bibliotekoje buvo surengtos dvi konferencijos ir parodos apie Benedictseno gyvenimą ir kūrybą. Joje saugoma rašytojo knyga „Lietuva. Bundanti tauta. Lietuvos kultūros vaizdai.“ Bibliotekos darbuotoja Vilma Urniežiūtė perskaitė ištrauką iš šios knygos.

D.Poškienė padėkojo užsienio svečiams už malonų bendradarbiavimą, galimybę pažinti abiejų šalių dabarties gyvenimus, džiaugtis ilgamete vaisinga draugyste su Skandinavijos šalių partneriais.

Atgal