VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Asmenybės

10 12. Ar jau viskas taip pavydžiai gerai, Profesoriau

 

Skaitytojas atsiliepė į viešą kvietimą paremti knygą „Landsbergis“

Kitaip tariant, be KGB nė krust. Prieš pat Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio suvažiavimą, 1988 m. lapkričio antroje pusėje įvyksiantį Sporto rūmuose Vilniuje, KGB generolas Giedrius Eismontas įsakė sukviesti visus vienos didelės įstaigos vadovus, skyrių vedėjus, pavaduotojus ir partinės organizacijos sekretorių. Atvažiavo gen.G.Eismontas su palyda – vieni aukšti saugumiečiai nevažinėdavo. Gen. G.  Eismontas pareiškia: jūs žinote – tuojau Sąjūdžio suvažiavimas ir bus renkamas jo pirmininkas ir Sąjūdžio Tarybos nariai. Pirmininku siūlau iš trijų kandidatų nerinkti Vytauto Petkevičiaus. Mes aptarėme saugume ir prašom jūsų palaikymo. Petkevičius, mūsų manymu, gabus, žinomas rašytojas komunistas, tačiau ekscentriškas ir nenuspėjamas. Romualdas Ozolas - marksistinis filosofas, bet kalba raizgiai, žmonės kartais net nesupranta, ką pasakė. Mūsų manymu, blaiviai, labai neišsišokdamas, ramiai dėsto esmę prof.Vytautas Landsbergis,  jis galėtų tapti patikimu Sąjūdžio vadovu.

Tolesniuose prof.V.Landsbergio veiksmuose, nors ir bebaimiuose, būta destruktyvumo. Gerai, kai viskas baigiasi gerai. Tai pasakytina ir apie tragišką skaudžią Sausio 13-osios įvykių raidą. Lietuvos saugumo generolai, pulkininkai, papulkininkiai, M.Gorbačiovas ir kariuomenės vadai neleido traiškyti tankais beginklių žmonių, susirinkusių ginti parlamento.

Vienas žinomas dainininkas,  anksčiau buvęs komjaunimo sekretoriumi, tapo Lietuvos saugumo papulkininkiu ir jo rankose buvo kunigų sekimas. Jis sakęs – mes galėjome pasodinti trečdalį Sąjūdžio ir būtų nelikę Sąjūdžio drąsuolių.

Dabar buvę saugumiečiai gauna iš Maskvos pensijas ir kažin ar nedirba prieš Lietuvą.

Kodėl prof.V.Landsbergis anuomet paskyrė jaunuolį, buvusį aktyvų ir negabų žmogų, premjeru, kuris ardė gerus tvirtus Lietuvos ūkius.

1993 m. toliau kiekvienam norinčiam ūkininkauti duodama po 3 ha, o tada likusį kolūkių turtą savinasi buvę kolūkių pirmininkai, gamyklų direktoriai ir kitokia komunistinė šutvė. Kodėl tada toje srityje neveiklus buvo prof.V.Landsbergis? Būta žmonių supriešinimo – į atmintį yra įstrigusios mestos žmonėms frazės su žodžiais „runkeliai“, „šunauja“ ir pan.

Kai monsinjoras K.Vasiliauskas šventino Trispalvę vėliavą – dalyvavo daug komunistų.  Mons.K.Vasiliauskas dalijo Komuniją, kurios priimti ėjo ir nemažai buvusių komunistų. Tarp tikinčiųjų buvo ir vadinamųjų megztųjų berečių, kurios įžeidžiamai protestavo prieš monsinjorą K.Vasiliauską.

Mano giminės – Tėvynės Lietuvos patriotai, iš jų keturi broliai partizanai žuvo kovodami už Lietuvos laisvę. Mes tikėjomės kitokios Lietuvos ateities. Juk jau prabėgo dvidešimt dveji ir pusė metų. Lietuvos aukščiausioji valdžia, dešinieji negerbia ir  nemyli žmonių, nesirūpina jais. Tai- pagrindas tautos išnykimui. Mes jau galime sakyti,  kad ir konservatoriai, iš pradžių inicijavo Lietuvos ūkio sugriovimą, o dabar A.Kubiliaus vyriausybė  labai daug jaunų ir darbingų, išsilavinusių žmonių vyte veja ir kiek tūkstančių išvarė iš gimtojo krašto visam laikui dirbti į ES ir kitas „amerikas“. A.Kubilius sakė žiniasklaidai, kad pakviesim užtektinai darbininkų iš Azijos užpildyti spragai. O biurokratų skaičius premjero iniciatyva nesiliauja pūtęsis.

Neklaidinkim žmonių, kad vienas prof. V.Landsbergis paskelbė Nepriklausomybę.

Čia rimčiausias reikalas, Profesoriau. Ir dabar reikia dėti visas pastangas, pasitelkti išmintį, kad neprarastume gimtosios žemės, savo valstybės, Tautos, nes arčiausias užsienis nesnaudžia!..

Atgal