VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Asmenybės

12 11. Muslimo Magomajevo balsas Viktoro Tereščenko lūpose

Alfonsas Kairys

„Lietuvos Aido“ korespondentas

Muslimas Magomajevas... Jo talentui lenkėsi ir lenkiasi gerbėjai... Būsimasis pasaulinio masto dainininkas - baritonas gimė 1942 metais Azerbaidžano sostinėje Baku. Po 21  metų pradėjo solisto karjerą Azerbaidžano operos ir baleto teatre, taip pat koncertavo estrados scenoje. 1964-1965 m. stažavosi Milano operoje „La Scala“.

Atlikėjo repertuarą sudarė daugiau nei 600 kūrinių - rusiškų romansų, klasikos ir estrados kūrinių bei Neapolio dainų. Dainininkas dar ir aktorius: vaidino filmuose  „Nizamis“, „Dainuoja Muslimas Magomajevas“, „Muzikinė Maskva“. Jis sukūrė daugiau nei 20 dainų, taip pat kūrė muziką kino filmams. 1969 metais pelnė I premiją Lenkijos Sopoto estrados festivalyje, o tais pačiais metais Kanuose buvo apdovanotas „Auksine plokštele“. 1975-1989 metais dirbo Azerbaidžano valstybinio estrados ir simfoninio orkestro meno vadovu.

Jo talentas buvo aukščiau nei ideologija: tuometinė valdžia turėjo prisitaikyti prie jo. Muslimas Magomajevas - ištisa epocha. Jis puikiai jautėsi tiek operos, tiek estrados scenoje. Dainininkas priklausė ne vien tarybinei, bet pasaulinio lygio klasikinei estradai, kuriai atstovauja tokie atlikėjai, kaip Frankas Sinatra (Frenkas Sinatra) ir Yves Montandas (Ivas Montanas)

 Į Vilnių jau amžinatvėn išėjusio  išskirtinio talento Žmogaus dainas  atvežė dainininkas iš Kauno ir vienintelis jų atlikėjas Viktoras Tereščenko. Viktoras - „Mūsų talentų“, „2 minutės šlovės“  televizijos projektų dalyvis. Kai tari šį vardą, visada greta pasąmonėj išnyra žodis anšlagas. Jo koncertų salės, kuriose atliekamos azerbaidžaniečių ir rusų dainininko Muslimo Magomajevo dainos, visada sausakimšos.

Dainuoja Viktoras Tereščenko

Mokytojų namų Didžioji salė laukė žiūrovų, kurie apie vyksiantį koncertą žinojo iš skelbimų, patalpintų laikraščiuose „Litovskij kurjer“,“ Obzor“, žurnale „Pensioner“, internete, žinojo, kad koncertą nemokamai jiems skiria viena aktyviausiai veikiančių Lietuvos azerbaidžaniečių visuomeninių organizacijų „Azeri“ (pirmininkas Kamal Zulfijev) ir partneriai.

Laiptais į patį 3 aukštą kopė pagyvenusio amžiaus klausytojai, jaunesnio amžiaus žmonės.

„Kaip šiandien prisimenu a. a. Muslimą Magomajevą Kauno sporto halėje, jo atliekamą Figaro ariją, italų lyrines dainas,“ - sakė užkalbinta inteligentiška moteris.

„Atėjau susitikti su savo jaunyste“, - antrino kita.

„Visada, kai būnu Maskvoje, aplankau Jelisėjaus ir Voznesenskio alėjų sankryžoje esančiame skvere paminklą Muslimui Magomajevui (autoriai: skulptorius Aleksandras Rukavišnikovas ir architektas Igoris Voskresenskis).  Aplankau paminklą Dainų karaliui“,- sakė užkalbintoji koncerto lankytoja.

Jauni atėjo susitikti su XX amžiumi. Grupelė sportininkų, grįžtančių iš treniruotės, sakė apie renginį sužinojusi internete ir juo susidomėjusi. Dainų, atliekamų baritono Viktoro Tereščenko, pasiklausyti susirinko Vilniuje -  ir ne tik - gyvenančių tautinių bendrijų atstovai. Koncerto klausėsi ir LR Seimo nariai: Sergej Ursul, Vytenis Andriukaitis, Lietuvos azerbaidžaniečių jaunimo sąjungos pirmininkas Samir Musajev.

Dainininkas savo programą pradėjo ovacijomis pasitikta daina „Neskubėk“, įprasminančia gyvenimo patosą, gyvenimo džiaugsmą ir tęsė dainomis: “Pašauki mane“, “Nelauktą valandą“, „Grožio karalienė“, „Sugrąžink man muziką“, „Tik tau, Liučija“, populiariosiomis „O, Mari“, „Mamai“, “Įsimylėjęs kareivis“, „Lo spagnola“, „Lik sveikas, Neapoli“, „Kol prisimenu - gyvenu“, kt. Beveik kiekviena daina susilaukdavo ovacijų, šauksmų „Bis“, „Pakartok“.

Dainos skambėjo rusų, lietuvių, italų, ispanų kalbomis, o pats Viktoras Tereščenko, kaip visada taip ir šį vakarą,  pasižymėjo klasiškumu, elegancija,  savo balso tembro  nepakartojamumu.

Atgal