VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Asmenybės

02 16. Valstybės stiprybė - pasiaukojantys ir darbštūs žmonės, teigia Prezidentė

Vasario 16-osios - Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga Valstybės ordinais ir medaliais už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje Prezidentė Dalia Grybauskaitė apdovanojo daugiau kaip tris dešimtis Lietuvos ir užsienio valstybių piliečių.

"Minėdami Lietuvos valstybės atkūrimo 95-ąsias metines pagerbiame žmones, kurių pasiaukojimas ir darbai stiprina Lietuvą. Jie savo pavyzdžiu rodo, kad laisvė yra neatsiejama nuo atsakomybės kovoti už savo valstybę ir rūpintis ja", - sakė Prezidentė.

Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžiumi po mirties apdovanotas Vytauto apygardos Liūto rinktinės kūrėjas ir vadas Antanas Lapienis-Pempė, žuvęs 1951 metais. Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžiumi apdovanotas Dainavos partizanų apygardos visuomeninės dalies viršininkas Mykolas Babrauskas-Vaišvilkas (po mirties).

Tarp valstybės apdovanojimus pelniusių - vyriausia amžiumi šiaulietė teisininkė, mecenatė, Šiaulių miesto garbės pilietė Gražbylė Venclauskaitė, buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas, teisėtyrininkas profesorius Juozas Žilys, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Rima Maselytė, kraštotyrininkas, ilgametis kraštotyrininkų klubo "Ramuva" vadovas, aktyvus lietuvių etninės kultūros puoselėtojas Petras Venantas Mačiekus, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto vyriausioji mokslo darbuotoja, literatūros kritikė, literatūrologė Jūratė Sprindytė, Latvijos akademikai, baltų archeologijos ir istorijos tyrinėtojai prof. Andris Caune ir prof. Evaldas Mugurevičas, Santariškių klinikų Širdies chirurgijos centro direktorius, gydytojas širdies chirurgas Virgilijus Tarutis, etnomuzikologė Loreta Sungailienė, dainininkas Gabrielius Liaudanskas ir kt.

Grupė Lietuvos ir užsienio piliečių apdovanoti Sausio 13-osios medaliais. Už drąsą, sumanumą ir ryžtą gelbėjant žūvančius žmones, nepaisant pavojaus savo gyvybei, Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi apdovanotas Prienų rajono gyventojas Arvydas Balčius, kuris 2012 m. kovo 15 d. iš degančio namo išgelbėjo dvi moteris ir vyrą.

Atgal