VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

04 18. "Investuok Lietuvoje" šiemet žada 1,8 tūkst. naujų darbo vietų

1,8 tūkst. naujų darbo vietų, daugiau nei 80 mln. litų investicijų ir 25 į Lietuvą atėję ar veiklą išplėtę užsienio rinkos žaidėjai - tokiais skaičiais apibūdinamus tikslus 2014-iesiems metams kelia tiesioginių užsienio investicijų plėtros agentūra "Investuok Lietuvoje".
Pasak laikinojo "Investuok Lietuvoje" vadovo Arvydo Arnašiaus, agentūra su užsienio bendrovėmis ir toliau dirbs jau įprastu būdu - teiks informaciją apie investicinę šalies aplinką, padės susidomėjusiems užmegzti reikalingus kontaktus čia, Lietuvoje, pasirinkti palankiausią planuojamai investicijai šalies regioną, o ją atlikus - teiks konsultacijas ir verslo "globą".
"Investuok Lietuvoje", atlikę ekonometrinius skaičiavimus, 2014-aisiais pirmiausiai gręžia akis į prioritetines Vakarų rinkas: Šiaurės Europą, Didžiąją Britaniją, Vokietiją ir Jungtines Amerikos Valstijas (JAV). Būtent šiomis kryptimis šiemet bus nukreipta aktyvioji įstaigos rinkodara.
"Negalime sau leisti apsiimti visos eilės papildomų rinkų ir skirti joms savo laiko ir dėmesio, neapsibrėžę tikslinių rinkų, kuriose turime konkrečias užduotis, konkrečius projektus, kuriuos mes norime pritraukti į Lietuvą", - motyvuoja A. Arnašius.
Pasibaigus pirmajam metų ketvirčiui tapo aišku, kad Lietuvoje šiemet įsikurs ir 60 darbuotojų priims suomių paslaugų centras "Ahlstrom". Kalbėdami apie kitus į šalį pritrauktus užsienio investuotojus "Investuok Lietuvoje" neatskleidžia konfidencialių duomenų, tarp jų ir bendrovių pavadinimų, tačiau aišku, kad vienas rimtų planų turintis verslo subjektas įdarbins maždaug 400 specialistų.
Svarbiomis šalimis investuotojų paieškai agentūra laiko ir Prancūziją, Kiniją, Izraelį bei Rusiją, tačiau, kaip kalbėdamas apie Rytų šalis pabrėžia A. Arnašius, jų investicijos dažniausiai susijusios su siekiu išvežti savąją produkciją, todėl Lietuvai tokios investicijos yra mažiau patrauklios.
"Kinija, Rusija, Indija - vadinamosios BRIC šalys - yra mums labai įdomios rinkos, bet mes sekame, ką išties veikia, pavyzdžiui, Kinijos investicijos Centrinėje ir Rytų Europoje. Mes matome, kad tokios bendrovės patiria operacinių sunkumų, o didelė jų dalis (daugiau nei 45 proc. Kinijos ir 26 proc. Indijos) visų investicijų Europoje yra pardavimų atstovybės", - sako laikinasis "Investuok Lietuvoje" vadovas.
Tiesioginių užsienio investicijų plėtros agentūra, atsižvelgusi į Lietuvos turimus žmogiškuosius, infrastruktūros ir kitus išteklius, išskyrė šešis patraukliausius ūkio sektorius: IT, paslaugų centrų, mechaninės inžinerijos, elektronikos, gyvybės mokslų ir logistikos.
Todėl daugiausiai šansų sulaukti naujų darbo pasiūlymų šiemet turės bankininkystės, draudimo, finansų analizės ir teisės specialistai, kuriantieji naujus IT produktus ar teikiantys IT duomenų paslaugas, taip pat naftos ir dujų gavybos specialistai, gaminantieji ar aptarnaujantieji sunkiąją techniką ir orlaivius, medicinos įrangą ir lazerius. Į Lietuvą tikimasi atvesti ir investuotojų, sukursiančių darbo vietas pramonės ir medicinos biotechnologams bei logistikos ekspertams.
"Investuok Lietuvoje" duomenimis, vienas šalyje įsteigtas paslaugų centras vidutiniškai įdarbina 200 darbuotojų ir sumoka 5 mln. litų mokesčių, o 100 su finansinių paslaugų teikimu susijusių naujų darbo vietų sukuria papildomas 166 darbo vietas kitose ūkio šakose.
"Mes pastebime ir labai stiprų "sniego gniūžtės" efektą, kada atėjęs vienas didelis paslaugų centras pritraukia kitus. Investuotojai bando valdyti riziką - tiek finansinę, tiek politinę, jiems yra labai svarbus vienos ar kitos didelės kompanijos veiksmas. Tai, be abejo, padeda mums. Pavyzdys - "Barclays" technologijų centras, kuris atėjęs į Lietuvą padėjo pritraukti investicijų iš kitų šalių", - sako A. Arnašius.
2013 m. "Investuok Lietuvoje" į Lietuvą pritraukė 22 užsienio kompanijų investicijų projektus, kuriuos įgyvendinančios užsienio įmonės sukūrė ar sukurs 1547 naujas darbo vietas.
Palyginti su ankstesniais, praėjusiais metais buvo pritraukta 16 proc. daugiau projektų ir sukurta 37 proc. daugiau darbo vietų. Skaičiuojama, kad šis rezultatas - geriausias nuo pat įstaigos įkūrimo.
2013-aisiais buvo pritraukta 16 naujų įmonių projektų - Lietuvoje naujai įsteigtos įmonės, atkeltos naujos funkcijos ar gamyba. Šešios užsienio įmonės nusprendė plėsti jau esamą veiklą. 17 paskutiniųjų metų projektų bus įgyvendinti aukštos kvalifikacijos ar technologijų reikalaujančiose srityse.
Per paskutinius 4 metus "Investuok Lietuvoje" atvežtose užsienio įmonėse dabar dirba 9570 darbuotojų - du kartus daugiau nei planuota.

Atgal