VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

07 25. Investuotojų forumas: Lietuvai suteikta istorinė galimybė tapti patraukliausia investicijoms ekonomika Europoje

Didžiausius investuotojus į Lietuvos ekonomiką vienijanti asociacija „Investors‘ Forum“ pasveikino Vyriausybę ir Lietuvos banką sulaukus galutinio Europos Sąjungos Bendrųjų reikalų tarybos sprendimo nuo kitų metų priimti Lietuvą į euro zoną. Investuotojų įsitikinimu, euro įvedimas Lietuvai padės ne tik užtikrinti ekonominį saugumą, bet ir iš esmės pagerinti verslo aplinką bei investicinį klimatą.

„Europos Sąjungos sprendimas leisti Lietuvai nuo kitų metų įsivesti eurą siunčia aiškų signalą potencialiems investuotojams, jog mūsų šalis pasižymi finansų stabilumu, tvariu ekonomikos augimu ir yra patikima valstybė investuoti. Taigi turime istorinę galimybę Lietuvą paversti viena patraukliausių užsienio investicijoms ekonomikų Europoje“, ‒pažymėjo Rolandas Valiūnas, „Investors‘ Forum“ valdybos pirmininkas.

Asociacijos atstovai pabrėžia, jog siekdama visapusiškai šia galimybe pasinaudoti, Vyriausybė turėtų nedelsdama imtis ir kitų būtinų priemonių investicijų pritraukimui į Lietuvą skatinti. „Sulaukę naujienų iš Briuselio, neturėtume užmigti ant laurų. Lietuvos investicinį klimatą dar labiau pagerinti padėtų būtinos mokesčių sistemos reformos, darbo santykių geresnis reglamentavimas, veiksmingesnės kovos su šešėline ekonomika priemonės. Neatidėliodama jų įvedimo, Vyriausybė galėtų gerokai sustiprinti gerą žinią potencialiems investuotojams“, ‒pažymi Rūta Skyrienė, „Investors‘ Forum“ vykdomoji direktorė.

Investuotojų teigimu, didinti Lietuvos patrauklumą užsienio investuotojams padėtų „Sodros“ ir šalies mokesčių sistemos reforma, lankstesnis darbo santykių reguliavimas. Veiksmingiau kovoti su šešėline ekonomika padėtų visuotinis nekilnojamojo turto mokestis. Investuotojai ragina pasiryžti jo įvedimui, o kartu mokestinėmis priemonėmis sustabdyti „juodųjų“ pinigų apyvartą statybų sektoriuje ir jų legalizavimą per nekilnojamąjį turtą.

„Investors‘ Forum“ nariai taip pat atkreipia dėmesį į tobulintinas procedūras, tokias kaip planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo procesas. Šiuo metu galiojančiuose įstatymuose nenustatyti aiškūs kriterijai, kuriais remdamosi savivaldybės turėtų teisę stabdyti poveikio aplinkai vertinimo procedūras, tad verslas neretai tampa politizuotų ir objektyviai nepagrįstų sprendimų įkaitu. Asociacijos narių nuomone, siekiant didinti Lietuvos patrauklumą investuotojams, būtina taisyti tiek Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymą, tiek kitus teisės aktus bei mažinti administracines kliūtis verslui.

Būtinybę imtis aktyvesnių pastangų šalies verslo klimatui gerinti patvirtina ir tyrimai. „Investors‘ Forum“ šiemet apklausus 56 Lietuvoje veikiančias užsienio kapitalo bendroves paaiškėjo, jog 80 proc. užsienio investuotojų darbo santykių reguliavimą nurodo kaip vieną iš labiausiai tobulintinų sričių, o 72 proc. respondentų atkreipia dėmesį į Lietuvos mokesčių sistemą. Dar 74 proc. apklaustųjų pasigenda skaidrumo šalies versle.

Atgal