VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

02 10. ES ir JAV sutarė paspartinti derybas dėl laisvosios prekybos sutarties

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga (ES) penktadienį susitarė "spustelėti" derybas, kuriomis siekiama sudaryti Transatlantinę prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) sutartį, nors dėl šios sutarties skeptiškai nusiteikusių žmonių skaičius auga abiejose Atlanto pusėse. Apie tai informuoja "EUbusiness".
Derybininkai užbaigė aštuntą derybų dėl kontroversiškos TTIP sutarties raundą. Jie nusprendė surengti dar du derybų raundus iki vasaros, vieną iš jų - balandį, kitą - kiek vėliau, pirmąjį šių metų pusmetį, pranešė ES vyriausiasis derybininkas Ignasijas Garsija-Berseras (Ignacio Garcia-Bercero).
"Mes gavome aiškius nurodymus paspartinti mūsų derybas ir šiais metais išjudinti jas iš aklavietės, kiek tai yra įmanoma", - sakė jis per spaudos konferenciją Briuselyje po penkias dienas trukusių derybų. Jo kolega iš JAV Danas Maleinis (Dan Mullaney) pridūrė: "Mes dirbame prie TTIP maksimaliu režimu".
Tačiau JAV viceprezidentas Džo Baidenas (Joe Biden) per savo vizitą Briuselyje pabrėžė, kad bus nelengva įveikti visuomenės skepticizmą dėl sutarties tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų.
Ši sutartis po beveik dvejus metus trukusių derybų, sulaukusi didelio visuomenės pasipriešinimo, atsidūrė aklavietėje.
Aštuntasis derybų dėl kontroversiškosios TTIP sutarties raundas buvo pirmosios derybos nuo praėjusių metų lapkričio, kai Europos Komisijai ėmė vadovauti Žanas Klodas Junkeris (Jean-Claude Juncker), o naujajai Europos Sąjungos (ES) prekybos komisarei Sesilijai Malmstriom (Cecilia Malmstroem) patikėta gelbėti derybas.
Europos ir JAV derybininkai jau daugiau nei metus tęsia derybas dėl didžiausios pasaulyje laisvosios prekybos ir investicijų sutarties, siūlomos Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP). Ambicingas paktas sulaukė aršios kritikos iš profsąjungų ir aktyvistų, ir viltys, kad jis bus sudarytas, ėmė blėsti. Manoma, kad TTIP ne tik sumažintų ir taip žemus prekybinius tarifus tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų, - šia sutartimi taisyklės, taikomos prekėms ir paslaugoms, būtų suderintos iki šiol precedento neturinčiu mastu.
Tačiau aktyvistų kampanijos dalyviai įsitikinę, kad per slaptas derybas įtakingų grupių interesai nusvers vartotojų interesus.

Atgal