VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

07.27. Vyriausybė nusprendė, kokių sričių naujovės bus skatinamos

Vyriausybė pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atnaujintai Sumanios specializacijos programai. Vietoje šiuo metu esančių 20-ties pirmenybių liks septynios, į kurias bus susitelkta skatinant naujoves šalyje.

„Sumanios specializacijos programos atnaujinimas yra viena iš Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vykdomos naujovių pertvarkos dalių. Tarpinis jos vertinimas būtinas, siekiant užtikrinti, kad būtų veikiama tose srityse, kuriose Lietuva turi didžiausias galimybes. Sustambintos pirmenybės ne tik leis tikslingiau panaudoti valstybės turimas lėšas įgyvendinant didžiausias galimybes turinčius verslo ir mokslo projektus, bet ir padės geriau vykdyti projektų atranką s bei sumažins administracinę naštą“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius.

Sumanios specializacijos programa atnaujinta pagal 2018 m. atliktą tarpinį sumanios specializacijos strategijos įgyvendinimo vertinimą. Vietoje 6 krypčių ir 20 pirmenybių liks 7 svarbiausios: energetika ir tvari aplinka; sveikatos technologijos ir biotechnologijos; agroinovacijos ir maisto technologijos; nauji gamybos procesai, medžiagos ir technologijos; sumanusis, netaršus ir integruotas transportas; informacinės ir ryšių technologijos; įtrauki ir kūrybinga visuomenė.

Sumanios specializacijos kryptis atitinkančios sritys sukuria 8,2 mlrd. eurų pridėtinės vertės. Tai sudaro ketvirtadalį viso Lietuvos bendrojo vidaus produkto. Pagal sumanios specializacijos pirmenybines kryptis Lietuvoje dirba 383 tūkst. gyventojų.

2018 m., palyginus su 2017 m., sumanios specializacijos kryptis atitinkančių sričių pridėtinė vertė išaugo 9 nuošimčiais, o juose dirbančių asmenų skaičius padidėjo 2 nuošimčiaus.

2014-2020 m. laikotarpiu Sumanios specializacijos programai įgyvendinti iš viso numatyta skirti 679 mln. eurų Europos Sąjungos lėšų, iš kurių 397 mln. eurų administruoja Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Sumanios specializacijos programos stebėseną ir vertinimą atlieka Ekonomikos ir inovacijų ministerija kartu su MOSTA.

Atgal