VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2023.07.09. TARPTAUTINIS JAUNIMO ESPERANTININKŲ KONGRESAS LIETUVOJE

Aušrinė  TAMOŠIŪNAITĖ

Lietuvos esperanto jaunimo    organizacijos pirmininkė      

Povilas JEGOROVAS

Lietuvos esperantininkų sąjungos Valdybos pirmininkas

Gera žinia atėjo iš Roterdamo – iš Tarptautinės Esperantiškojo Jaunimo Organizacijos TEJO ( Tutmonda Esperantista Junulara Organizo) būstinės. Jos Valdyba nusprendė pritarti Lietuvos Esperanto Jaunimo Organizacijos ( LEJO ) pasiūlymui ir 2024 m. kasmetinį tarptautinį jaunimo esperantininkų kongresą organizuoti Šventojoje.  Tai bus jubiliejinis jau 80-asis  šios tarptautinės organizacijos organizuojamas kongresas. Lietuvoje ir Baltijos regione toks kongresas organizuojamas pirmą kartą. Jame paprastai dalyvauja 300-500 jaunųjų esperantininkų iš 30-40 pasaulio šalių. Kongresą organizuos TEJO kartu su Lietuvos esperanto jaunimo organizacija. Kongresas  tęsis savaitę. Lietuvos jaunimo esperanto organizacija dėl teisės  organizuoti kongresą konkuravo su Tanzanija ir ją nugalėjo, nes ši Afrikos valstybė negalėjo garantuoti kai kurių kongresui teikiamų  reikalavimų.

     Pažymėtina, kad Lietuvoje kitais metais bus pažymimas Lietuvos įstojimo į Europos sąjungą 20-metis. Todėl tokio kongreso surengimas Lietuvoje yra labai simbolinis įvykis.

     TEJO įkurta 1938 metais. Jos būstinė yra Roterdame, Nyderlanduose. Ji jungia jaunus esperantininkus iš viso pasaulio iki 35  metų amžiaus.  Yra individuali ir kolektyvinė narystė.  Šiuo metu TEJO kolektyvinėmis narėmis yra 46 šalių nacionalinės jaunimo esperantininkų organizacijos, tame tarpe ir Lietuvos Esperanto Jaunimo Organizacija. Taip pat dar yra 13 bendradarbiaujančių nacionalinių esperantininkų organizacijų. TEJO yra Pasaulinės  esperantininkų sąjungos UEA ( Universala Esperanto-Asocio ) savarankiška autonominė jaunimo sekcija.  TEJO kas du mėnesius leidžia visuomeninį kultūrinį žurnalą „Kontakto“, taip pat du informacinius periodinius leidinius „TEJO Aktuale“ ir „TEJO Tutmonde“. TEJO turi ir administruoja tarptautinį nemokamo jaunimo apgyvendinimo įvairiose šalyse tinklą „Pasporta Servo“, kuris yra ypač populiarus. Be kasmetinio kongreso TEJO organizuoja teminius seminarus įvairiais  aktualiais  jaunimą dominančiais klausimais.  TEJO palaiko bendradarbiavimo kontaktus su daugeliu tarptautinių organizacijų, pvz. UNESCO, Europos Jaunimo Forumu ir kitomis. Aukščiausias organizacijos organas yra komitetas, susidedantis iš nacionalinių sekcijų atstovų bei individualių narių atstovų. Komitetas renka Valdybą, kuri vadovauja  kasdieninei veiklai. Taip pat dar veikia įvairios komisijos ir interesų grupės.

     Tarptautiniai jaunimo esperantininkų kongresai organizuojami kasmet vis kitoje šalyje paprastai liepos-rugpjūčio mėnesiais. Pirmasis toks kongresas įvyko 1938 metais Nyderlandų mieste Groete.  Šiemet 79-asis kongresas  vyks  Italijos mieste Lignano Sabbiadoro.  Didžiausias kongresas įvyko 1987 m. Krokuvoje – jame dalyvavo net 1034 asmenys. Lietuvos esperantininkai šiuo metu tokiuose kongresuose dalyvauja kasmet. Tarybiniais laikais kartais pavykdavo dalyvauti tik tada, kai tie kongresai vykdavo tuo metu taip vadintose socialistinėse šalyse, pvz. 1963 m. Vracoje (Bulgarija), 1972 m. Torunėje (Lenkija),  1978 m. Veliko Tirnove (Bulgarija),  1983 m. Debrecene (Vengrija), 1987 m. Krokuvoje (Lenkija).

     Kongresų programa yra labai įvairi. Daug dėmesio skiriama aktualiems dabarties visuomeninio gyvenimo klausimams, pvz. žmogaus teisėms, kalbinei demokratijai,  mažumų teisėms ir kt. Taip pat paprastai būna labai įvairi ir turininga kultūrinė programa.

     Tikimės, kad kongresas Lietuvoje bus labai gausus ir skaitlingas ir ilgam įsimins jo dalyvių galvose ir širdyse.

 

 

 

 

Atgal