VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2023.07.1.V. Sinkevičius: po mokesčių reformos pateikimo, EK turėtų pervesti Lietuvai sulaikytą RRF lėšų dalį

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius tvirtina, kad nors Europos Komisija (EK) dėl sulaikytų 26 mln. eurų Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (angl. Recovery and Resilience Facility, RRF) lėšų Lietuvai sprendimo dar nepriėmė, tačiau po mokesčių reformos pateikimo lėšos turėtų būti gautos.

„Lietuva dabar turės pateikti Komisijai pateikti atsakymą, kuriam turėjo laiko, kad yra įgyvendinta mokesčių reformos pirmoji dalis, pateikimas. Taip pat, kiek žinau, Lietuva nori peržiūrėti planą ir papildomai skolintis investicijoms į energetiką, kaip suprantu, tai bus kartu padaryta“, – teigė V. Sinkevičius.

 

Jis taip pat tvirtino, kad papildomos RRF fondo lėšos padės Lietuvai atsižvelgiant į ekonomikos sulėtėjimą ir elektros rinkos problemų sprendimą.

 

„Tuomet, manau, Komisija turėtų paleisti ir paskutinę dalį lėšų. Bendrai, manau, kad tai pozityvu, nes RRF lėšos, ypatingai tokiu sudėtingu laikotarpiu, yra labai geras sprendimas, tiek kalbant apie mūsų ekonomikos sulėtėjimą, tiek kalbant apie elektros rinkos problemų sprendimą“, – tvirtino EK narys.

 

„Šiuo atveju, tos papildomos skolinamos lėšos, būtent investicijoms į energetiką yra labai reikalingos. Manau, kad tai pozityvus žingsnius“, – sakė jis.

 

Vasario pabaigoje Europos Komisija (EK) patvirtino teigiamą preliminarų pirmojo Lietuvos 2022 m. lapkričio 30 d. pateikto mokėjimo prašymo pagal RRF fondo dalies rodiklių vertinimą. Išnagrinėjusi Lietuvos valdžios institucijų pateiktus duomenis, EK nusprendė, kad tinkamai pasiektas 31 iš tarybos įgyvendinimo sprendime nustatytų 33 rodiklių. Lietuva tuomet pateikė prašymą gauti 565 mln. eurų, pirmojo mokėjimo metu šaliai buvo pervesta 542 mln. eurų.

 

Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra tvirtinusi, kad Lietuvai gavus virš 0,5 mlrd. eurų pirmojo mokėjimo prašymo RRF fondo lėšų, dar 26 mln. eurų lėšų yra sulaikyta.

 

Su antruoju mokėjimo prašymu EK numatoma atsiskaityti už 17 rodiklių, iš kurių šiai dienai jau pasiekta 10 rodiklių.

 

Antrąjį mokėjimo prašymą EK planuojame teikti po „Naujos kartos Lietuva“ plano keitimo patvirtinimo, kuris yra numatytas rudenį. Finansų viceministrė Vaida Markevičienė yra tvirtinus, kad atsiskaičius už rodiklius, antruoju mokėjimu bus gauta 230 mln. eurų.

 

Finansų ministerija oficialiai yra pateikusi EK papildytą „Naujos kartos Lietuva“ (NKL) planą su 1,8 mlrd. eurų papildomų investicijų.

Atgal