VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

05 08. Atsisakykime elementarių aritmetinių sampratų

Buvęs Mokslų akademijos tikrasis narys (akademikas) Antanas Kudzys

Naudodamiesi gyventojų išskirtiniu dėmesiu ir turimais privalumais, o taip pat aritmetinės sampratos dėsnių paprastumu ir produktų gamybos bei prekybos įmonių spekuliacinės rinkos duomenimis, mūsų politikai ir įvairių sričių analitikai, nors to ir nenorėdami, drumsčia pseudoreformatorių išvargintus gyventojų protus. Taip pavyzdžiui, siūloma būtinai sumažinti mokesčius (akcizą, PVM ir kt.), nes to pasėkoje taip pat sumažėtų būsimoji didmeninė prekių kaina, o dėl prekių apyvartos padidėjimo būsimos įplaukos į valstybės biudžetą nesumažėtų.

Sprendimų patikimumo teorijos dėsniai neleidžia šių ir kitų analogiškų pasiūlymų autoriams būti teisiais, nes būtina prie to didinti darbo našumą ir mažinti bedarbystę. Net ir padidinus mokesčius, metinės įplaukos į biudžetą gali ne tik nepadidėti, bet sumažėti, nes bet kuri (net ir nekrizinė) mokesčių mokėjimo tvarkos permaina didina nedeterminuoto įplaukų proceso sklaidą ir variaciją. Nesumažėjusių būsimų metinių ir daugiamečių įplaukų tikimybės skaitmeninė ar procentinė reikšmė yra T.

Skaičiavimo duomenys leidžia tvirtinti, kad ir nepakeitus mokesčių mokėjimo nuostatų bei jų tvarkos, nesumažėjusių metinių įplaukų į biudžetą tikimybė nėra šimtaprocentinė, o T tik apytikriai lygi 50 proc. Kai mokesčiai didinami arba mažinami, tai nesumažėjusių būsimų įplaukų tikimybės yra atitinkamai T = 50–100 proc. arba T = 0–50 proc.Todėl svarstyti, kalbėti ir skelbti, kad tikslinga mokesčius sumažinti, nes to pasėkoje visuotinė gerovė pagerės (produktai atpigs, įplaukos į biudžetą nesumažės), yra tik fantastikos mėgėjų pasiūla.

Atgal