VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

05 22. Kartelinis susitarimas tarp ortopedijos priemonių gamintojų išpūtė kainas

Edmundas Damulis

 

Konkurencijos taryba nustatė, kad ortopedijos techninių priemonių gamintojai sudarė kartelį dėl apdraustiesiems iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų kompensuojamų ortopedijos techninių priemonių kainų, gamybos kiekių. Konkurencijos tarybos nutarimą pagrįstu ir teisėtu pripažino ir teismas, pirmą kartą prielaidas atsirasti karteliui sudarė valstybės institucija - Valstybinė ligonių kasa (VLK).

Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad išaiškintas sunkiausias konkurencijos suvaržymas - gamintojų kartelis.

"Mūsų išaiškinto kartelio atveju žala buvo padaryta ne bet kokiems vartotojams, o itin pažeidžiamiems vartotojams - žmonėms, kuriems reikia ortopedijos priemonių. (...) Šioje byloje sąlygas susidaryti karteliui sukūrė valstybės institucija - Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos, tai yra, institucija, kuri kaip tik ir turėjo pareigą užtikrinti, kad mokesčių mokėtojų lėšos būtų naudojamos racionaliai, o vartotojai, šiuo atveju - pažeidžiami vartotojai, gautų didžiausią naudą iš tų lėšų. Tokios pareigos VLK neįvykdė ir teismas tai patvirtino", - kalbėjo Š. Keserauskas.

Konkurencijos taryba 2011 m. sausį priimtame nutarime konstatavo, kad ortopedijos techninių priemonių gamintojai 2006-2010 metų laikotarpiu sudarė draudžiamus susitarimus dėl apdraustiesiems iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto kompensuojamų ortopedijos techninių priemonių kainų, gamybos kiekių bei siekė pasidalinti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšas, skirtas šių priemonių kompensavimui.

"Buvo nustatyti keli kartelio elementai - tokie klasikiniai ir patys pavojingiausi. Pirmasis iš jų - kainų derinimas tarp konkurentų, šios įmonės sukūrė bendrą kainų skaičiavimo metodiką. (...) Be to, buvo nustatyta ne tiktai konkreti metodika, kaip apskaičiuoti, bet ir pačios kainos skaičiuojamos bendrai. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad, pavyzdžiui, ortopedinės avalynės kainos buvo detaliai suderinamos priemones gaminančių įmonių asociacijoje ir vėliau suderinti pasiūlymai pateikiamai VLK. Trečias kainų derinimo elementas - priemokų nustatymas bendrai, ką įmonės ir darė. Jos nustatė, kad maksimalios priemokos turėtų būti imamos visais atvejais. (...) Kitas nustatytas elementas - suderinti gamybos kiekiai", - aiškino Konkurencijos tarybos Draudžiamų susitarimų skyriaus vedėja Jolanta Ivanauskienė.

Dėl šių susitarimų buvo neracionaliai naudojamos biudžeto lėšos, prastėjo pacientų aprūpinimas, jie turėjo mokėti didesnes priemokas už iš dalies kompensuojamas ortopedijos technines priemones, konkurenciją ribojantys susitarimai lėmė ir žemesnę priemonių kokybę. VLK neužtikrino konkurencijos tarp įmonių, todėl buvo pripažinta pažeidusia Konkurencijos įstatymą, konstatavo Konkurencijos taryba.

Konkurencijos tarybos nuomone, šis nutarimas turėjo neabejotinos įtakos sustiprėjusiai konkurencijai rinkoje, kadangi įmonėms nutraukus draudžiamus susitarimus vartotojai gali laisvai pasirinkti, iš kokio gamintojo įsigyti jiems būtinas ortopedijos technines priemones. Nesant susitarimo nustatyti ortopedijos techninių priemonių gamybos kiekius, įmonės gali spręsti, kaip efektyviai naudoti savo gamybos pajėgumus ir gaminti priemones pagal jų poreikį, o ne pagal nustatytus kiekius. Taip pat taupiau gali būti naudojamos ir valstybės biudžeto lėšos, skiriamos VLK kompensuoti už realiai pagamintas ir pacientų įsigytas ortopedijos technines priemones, nes kainos yra konkurencingos ir VLK gali kompensuoti vartotojams daugiau šių priemonių.

Praeitą savaitę Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas galutinai atmetė kartelio dalyvių bei VLK apeliacinius skundus ir pripažino Konkurencijos tarybos nutarimą pagrįstu ir teisėtu.

Skaičiuojama, kad išaiškintas kartelinis susitarimas tarp ortopedijos priemonių gamintojų šių priemonių kainas sumažino per pusę ir dar daugiau. Pavyzdžiui, ortopedinės avalynės kainos 2011 metais sumažėjo daugiau kaip 14 proc., o 2012 m.- dar 35 proc.; stuburo įtvarų sistemų priemonių kainos 2011 metais sumažėjo apie 30 proc., 2012 m.- dar apie 50 proc.

Tuo tarpu ortopedijos įmonės sako ieškosiančios teisinių gynybos priemonių Europos institucijose.

"Konkurencijos taryba paskyrė baudas ortopedijos įmonėms už tariamą kartelį, nepaisant to, kad įmonės tiesiog įgyvendino savo pareigą vykdyti valstybės institucijų nurodymus ir reikalavimus. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas 5 procentais sumažino neproporcingomis pripažintas Konkurencijos tarybos paskirtas baudas. Tačiau ortopedijos įmonių nuomone, baudos apskritai turėjo būti panaikintos, nes jos paskirtos nepagrįstai už skaidrų Sveikatos apsaugos ministerijos ir Valstybinės ligonių kasos nurodymų vykdymą", - teigiama Ortopedijos ir reabilitacijos paslaugų teikėjų asociacijos išplatintame pranešime.

Ortopedijos įmonių nuomone, byla Konkurencijos taryboje ir Lietuvos teismuose nebuvo tinkamai ir objektyviai išspręsta, todėl ketinama toliau ginti pažeistas įmonių teises.

Už pažeidimą bendrovėms paskirtos galutinės baudos: UAB "Idemus" - 235 600 Lt, UAB "Ortopagalba"- 50 730 Lt, UAB Ortopedijos centras" - 215 365 Lt, UAB Ortopedijos klinika" - 183 825 Lt, UAB "Ortopedijos projektai" - 158 555 Lt, UAB "Ortopedijos technika" - 1 562 275 Lt, A. Astrausko firmai "Pirmas žingsnis" - 324 615 Lt, VšĮ "Vilties žiedas" - 11 210 Lt, UAB "Ortobatas" - 53 770 Lt ir Ortopedijos ir reabilitacijos paslaugų teikėjų asociacijai - 950 Lt.

Atgal