VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

05 22. G8: kovoti su nedarbu ir palaikyti ekonomikos augimą - pagrindiniai siekiai

Kipras Mataitis

 

Kova su nedarbu ir ekonomikos augimo palaikymas šiuo metu yra pagrindiniai Didžiojo aštuoneto (G8) šalių vyriausybių uždaviniai, sutarė G8 šalių lyderiai per viršūnių susitikimą Kemp Deivide.

 "Mūsų pareiga - skatinti ekonomikos augimą ir užimtumą", - teigiama viršūnių susitikimo baigiamojoje deklaracijoje.

 Ypač didelį dėmesį G8 lyderiai skyrė Graikijai kaip labiausiai "sergančiai" euro zonos šaliai. Antrąją susitikimo dieną buvo daug diskutuojama Atėnų tema, galiausiai G8 lyderiai pasisakė už Graikijos išsaugojimą euro zonoje, bet su sąlyga, kad Atėnai laikysis anksčiau prisiimtų įsipareigojimų.

 Pasisakyti už ekonomikos augimą siekiant išvengti gilios krizės Europoje - lengva, o kaip pavyks šiuos gerus ketinimus įgyvendinti - kita kalba, rašo Prancūzijos laikraštis "Le Figaro".

 Prancūzijos prezidentas Fransua Olandas (Francois Hollande) lengvai sutarė su JAV prezidentu Baraku Obama dėl to, kad taupymas neturi žlugdyti Europos ekonomikų, nes galiausiai tai nuves iki pasaulinės recesijos, o tai ženkliai susilpnintų dabartinio JAV prezidento šansus būti perrinktam antrajai kadencijai.

 Taigi G8 apibrėžė bendrą tikslą su gana miglotais kontūrais, liko tik rasti būdų, kaip jį įgyvendinti. Ar turi F. Olandas stebuklingą receptą, kuris padėtų išspręsti Graikijos "galvosūkį" ir atnaujinti ekonomikos augimą be paskolų ir Vokietijos pinigų? Jo pasiūlymas pasinaudoti Europos fondais gelbstint Ispanijos bankus nesulaukė didelio entuziazmo.

Atgal