VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

05 24. Gamtinės dujos buitiniams vartotojams nuo liepos 1-osios brangsta vidutiniškai 22 proc.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) ketvirtadienį pritarė "Lietuvos dujų" valdybos sprendimui nuo liepos 1-osios gamtines dujas buitiniams vartotojams padidinti vidutiniškai 22 proc. 

Gamtinių dujų įstatyme nustatyta, kad gamtinių dujų kainos buitiniams vartotojams perskaičiuojamos du kartus per metus. 

"Lietuvos dujų" teigimu, gamtinių dujų tarifai buitiniams vartotojams nesikeitė vienerius metus, nors per šį laikotarpį naftos produktų, o kartu gamtinių dujų importo kainos didėjo daugiau kaip penktadaliu. 2011-ųjų pabaigoje bendrovės valdyba priėmė sprendimą nedidinti 2012 m. I pusmečio tarifų buitiniams vartotojams tikėdamasi, kad situacija energijos išteklių rinkoje taps palanki, t.y. energijos išteklių kainos pradės mažėti.

Tačiau naftos produktų ir gamtinių dujų kainos 2012 m. ir toliau sparčiai didėjo. Euro ir JAV dolerio santykio tendencijos šiuo laikotarpiu taip pat buvo nepalankios. Vien tik pirmą šių metų pusmetį "Lietuvos dujos" iš gamtinių dujų pardavimų buitiniams vartotojams teigia patirsiančios apie 17 mln. Lt nuostolių dėl susidariusio neigiamo skirtumo tarp faktinės dujų importo kainos ir dujų importo kainos, įtrauktos į buitinių vartotojų tarifus. Siekiant sušvelninti kainų kilimo įtaką gyventojams šių nuostolių kompensavimas nustatant gamtinių dujų tarifus 2012 m. II pusmečiui nėra įskaičiuotas. 

Atgal