VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

03 15. Baltijos šalys kartu pirks granatsvaidžių amunicijos

Robertas Miškinis

Lietuva, Latvija ir Estija planuoja bendrai pirkti granatsvaidžių "Carl-Gustav" amunicijos, informuoja Krašto apsaugos ministerija.
Įsigijimo konkurso pradžią planuojama paskelbti iki šių metų birželio, o nugalėtoją - iki šių metų pabaigos. Bendra planuojama sutarties vertė gali siekti iki 50 mln. eurų, jis bus įgyvendinamas 2013 - 2017 m.
Siekiui įsigyti granatsvaidžius įgyvendinti kovo 12 d. Europos gynybos agentūroje (EGA) Briuselyje įsteigtas projektas. Įsigijimo projektas bus įgyvendinamas per EGA, ji tarpininkaus Baltijos šalims sudarant palankiausias pirkimo sąlygas.
Prie šio Baltijos šalių projekto galės prisijungti ir kitos Europos Sąjungos šalys.
Tai bus pirmas kartas, kai Lietuva, Latvija ir Estija bendrai įsigis karinės paskirties amunicijos per EGA.
Pasak Krašto apsaugos ministerijos Pajėgumų ir ginkluotės generalinis direktorius pulkininko Valdo Šiaučiulio, šis projektas leis Lietuvai sutaupyti laiko ir lėšų. Be to, Lietuvai šis projektas leis patikrinti procedūras ir nuspręsti, ar bus pagrindas tolesniam bendradarbiavimui, sako V. Šiaučiulis.
EGA tikslas - skatinti Europos Sąjungos šalių bendradarbiavimą gynybos srityje, taupyti lėšas ir didinti pajėgumus. Agentūros veikloje dalyvauja visos Europos Sąjungos šalys, išskyrus Daniją.
Agentūros vykdomuose projektuose gali dalyvauti ne tik valstybės narės, bet ir ES nepriklausančios šalys, pavyzdžiui, EGA yra pasirašiusi bendradarbiavimo susitarimą su Norvegija ir Šveicarija. Vykdydama jai pavestas funkcijas, EGA bendradarbiauja su kitomis ES institucijomis: ES Kariniu komitetu, ES Kariniu štabu, Europos Komisija, kai kuriais klausimais konsultuojasi su NATO.

Atgal