VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

05 07. Apie pseudoprognostiką energetikoje

Buvęs akademikas Antanas Kudzys

Pagrindiniai elektros ir šilumos energetikos šaltiniai

Nors Lietuvoje elektros ir šilumos gamybai pradėtą naudoti vėjo generatorius, saulės spindulių kolektorius ir didelius biokuro kiekius, pagrindiniais energetikos šaltiniais išlieka dujų ir atominio kuro inspiruojami reaktoriai. Neturime užmiršti, kad žmonių viltys sulaukti gerų permainų ūkio ir socialinės apsaugos srityse jau yra prigesę. Tačiau gamybininkai ir kiti gyventojai kantriai tebelaukia, kad Vyriausybė ir jai pavaldžios valstybinės institucijos dalykiškai išspręstų problemas susietas su elektros energijos gamybos ir vietinių skalūnų dujų gamybos strategijomis. Šį darbą teisingai atlikti trukdo tarp valstybinių ir visuomeninių institucijų susiklostę skirtingu požiūrių ir rekomendacijų vertinimo prieštaravimai. Tai išryškėjo kai buvo pradėtos nagrinėti Visagino Atominės Elektrinės (VAE) statybos referendumo ir molio skalūnų dujų žvalgybos bei galimos jų gavybos problemos.

Antanas Kudzys su jauniausia vaikaite Erika

Mūsų visuomenė supranta dabartinės Vyriausybės ne tik norą bet ir pareigą savuosiuose susitarimuose kiek galima mažiau nutolti nuo buvusio premjero A. Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės ir tuometinio LR Seimo ir TS-LDK partijos vykdomos vidaus politikos kurso, kad, kaip sakoma, vardan tos Lietuvos, butų įgyvendinamas valstybės programų tęstinumas. Tačiau nėra paprasta tose programose numatytus darbus pratęsti, nes juos planavo LR Energetikos Ministerija be energetikų ir kai kurios kitos ministerijos be atitinkamos srities specialistų. Todėl premjeras A. Butkevičius sudarė nelabai aiškių technologijos ir mokslo specialistų darbo grupes, kurios turėtų parengti ir pateikti Vyriausybei ir Seimui duomenis apie racionalias energetikos strategijos kryptis. Šios grupės privalo parengti konkrečius pasiūlymus bei atskleisti tuos privalumus ir trūkumus, kurie slypi Japonijos ir JAV “Chevron” firmos organizuojamoje ir Lietuvai nekainuojančioje skalūnų dujų žvalgyboje.

Visais atvejais negalima pamiršti, kad elektros gamybos ir dujų gamybos technologijos kasmet keičiasi ir tobulėja. Technologijų kitimo išdavoje gali smarkiai pasikeisti ne tik energetikos statybos ir gavybos išlaidos, bet šių pokyčių poveikis gali pakenkti gamtai ir žmonių sveikatai. Todėl efektyvi energetikos parametrų prognostika yra sudėtinga ir negali remtis energetikos specialistų intuicija bei aritmetinių veiksmų teorija.

Iš to, kas buvo paskelbta spaudoje ir parodyta Lietuvos televizijos ir radijo (LTR) laidose, peršasi išvada, kad Vyriausybės suorganizuotų grupių pateiktose rekomendacijose gali slypėti sąmoningai ir nesąmoningai prognozuojama taip vadinama elitinė korupcija, kuri įsišaknijusi valstybinių užsakymų realizavime. Tokia korupcija buvo išaiškinta pavyzdžiui JAV ir Lenkijoje, nustačius, kad licencijos hidraulinio skaldymo metodu gaunamų skalūnų dujų žvalgybai buvo išduotos neteisėtai.

Paprastai elitinės korupcijos šaknys slypi po gerai apmokamų įvairių specialybių ekspertų skraiste. Eiliniai gyventojai supranta, kad dešimt ir daugiau metų energetikos ar kalnakasybos sistemose už 10-30 tūkstančių mėnesinį atlyginimą dirbęs tarnautojas ir mokslininkas negali būti objektyviu ekspertu ir patarinėti Vyriausybei, kokia turi būti daug metų egzistavusios ir jos dosniai šelpusios sistemos strategija.

Kadangi Nepriklausomoje Lietuvoje elitinė korupcija maskuojama gražiais žodžiais ir naudingomis projektų sėkmės pseudoprognozėmis, tai niekas nebuvo nubaustas todėl, kad dirbdamas atsakingą darbą nesutrukdė, bet pagelbėjo padovanoti užsienio sukčiams Mažeikių naftos gamyklą, mūsų miestų šilumos tinklus, padėjo nuslėpti nuo bausmės įvairias zuokines aferas ir t.t. Elitinei korupcijai egzistuoti labai pasitarnauja įvairuos paskirties pseudostrateginiai tyrimai, apie kuriuos yra plačiau parašyta antrame ir trečiame šio straipsnio skyreliuose.

Dėl elektros gamybos prognostikos

Mūsų Vyriausybės premjeras A.Butkevičius ir Energetikos ministras J.Neverovič pabrėžė, jog „Hitachi“ tipo atominio reaktoriaus įgyvendinimo racionalumas gali būti svarstomas tik žymiai pagerinus jo komercinius rodiklius ir įgyvendinus papildomas sąlygas. Tačiau mūsų nuomone, jie kažkodėl mažai domisi užsienio valstybinių institucijų vadovų patirtimi, kuri rodo, kad energetikos gamybos ir gavybos problemų sprendimo negalima patikėti pseudoprognostikos specialistams arba vadinamiesiems pseudoekspertams, kurie savuosius savanaudžius pasiūlymus grindžia primityvių skaičiavimų rezultatais.

Žongliravimas su determinuotų skaičių aritmetiniais veiksmais neleidžia prognozuoti ilgamečio energetikos ekonomikos ir finansų rodiklių proceso raidos. Taip gaunami duomenys klaidina Vyriausybę ir visuomenę, o tuo pačiu leidžia atsirasti elitinei korupcijai.

Visais atžvilgiais svarbu, kad būsimasis VAE verdančio vandens reaktorius ABWR būtų priskirtas naujosios kartos III+ klasės įrenginiams, kuriuose yra įdiegtos padidintos saugos ir valdymo priemonės. Tačiau Anglijoje branduolinės energetikos specialistai, taip pat Škotijos ir kai kurių Europos Sąjungos šalių parlamentai nelaiko šio reaktoriaus pažangios klasės įrenginiu. Be to, jie paskelbė, kad su ABWR tipo reaktoriais atominių elektrinių statybos ir elektros gavybos išlaidos gali padidėti daugiau kaip du kartus (Rita Skatikaitė „Veidas“, 2013 m. Nr 16). Todėl šio žurnalo vyriausias redaktorius G. Sarafinas pagrįstai siūlo Lietuvos žmonėms nepasitikėti populiariais pseudoekspertais ir permainų prognozuotojais.

Lietuvos energetikos institutas (LEI) parengė studiją „Elektros energijos sistemos perspektyvinė raida ir VAE ekonominio efektyvumo tyrimas“. Šios studijos duomenys buvo paskelbti LR Seimo posėdyje ir paskleisti per LTR. Nors atliktų tyrimų metu buvo išnagrinėta 70-ies ilgalaikės elektros gamybos ir vartojimo scenarijų, tačiau jų tarpe nebuvo nei vieno scenarijaus, kuris leistų įvertinti ir pateikti tikimybinius energetikos strategijos vertinimo rezultatus. Netgi LEI studijos autoriai nenurodo, kokios yra jų atliktų skaičiavimų paklaidos. Juk būsimoji  prognozuojama elektros kaina gyventojams 0,5 (± 0,20) ir 0,50 (± 0,05) centų už kilovatvalandę yra skirtingai suprantama ir vertinama.

Ilgametės prognostikos aritmetinių veiksmų metodologija su determinuotais skaičiais, vaizdžiai kalbant, nepriimtina, nes neįmanoma objektyviai spręsti apie 70-yje baseinų esančių skysčių taršą, jeigu tyrimams reikalingas skystis yra semiamas ne su samčiu, o su šakėmis. Esu susipažinęs su įdomiais LEI taikomosios matematikos mokslininkų darbais ir žinau, kad šie mokslininkai (įskaitant ir instituto direktorių) gerai supranta tikimybinio patikimumo teorijos principais įvertintų prognozės rezultatų svarbą. Todėl neaišku, kodėl šią aktualią studiją parengė tik vienos krypties mokslininkų – ekonomistų grupė. Pasitelkę į pagalbą ir kitus kolegas, taip pat kai kuriuos Vytauto Didžiojo ir Vilniaus universitetų matematikus, Dr. A. Galinio vadovaujami energetikos ekonomikos mokslininkai galėjo parengti studiją su daug objektyvesniais duomenimis ir išvadomis.

Dėl skalūnų dujų gavybos prognostikos

Kartais įvairių Valstybinių ir visuomeninių institucijų parengtuose ir Vyriausybei siūlomose rekomendacijose slypi demagoginis dvilypumas. Pavyzdžiui, siūlydami atlikti Lietuvoje molio skalūnų dujų žvalgybą, mokslininkai nenurodo, kuo baigiasi žvalgybos darbų etapas, jeigu visų tyrinėjimų procesas skirstomas į du (žvalgybos ir gavybos) etapus. Ši skalūnų dujų nagrinėjama samprata remiasi naiviai suformuotu žemės gelmių įstatymu, pagal kurį požeminių resursų naudojimui, jeigu reikia, išskiriami tik du, bet ne keli ir daugiau, etapai. Bet mielieji žemės gelmių tyrinėjimo specialistai, pataisykite šį nevykusiai suformuluotą įstatymą, kad jisai galiotų ne tiktai žvyro ar smėlio kasybai. Šiame įstatyme neturi būti paliktos landos korupciniams kėslams, kaip tatai yra įteisinta statybos ir aplinkosaugos įstatymuose, kuriuose panaikinta projektų ekspertizė, ir po to uždarytas ir valstybinis jos biuras. Nors visi buvusieji LR Prezidentai buvo statybos inžinieriai, nei vienas iš jų nepasirūpino, kad šiuose įstatymuose būtų skaidrūs nurodymai ir nereikėtų dėl neteisėtų kėslų slėptis po iškaba su krepšininko A.Sabonio pavarde.

 Dvietapis žemės gelmių naudmenų paieškos strategijos modeliavimas yra neleistinas visais atvejais, kai reikia išnagrinėti įvairių gavybos technologijų privalumus ir trūkumus. Dvietapis modeliavimas šiuo atveju neleidžia teisingai sudaryti turimų modelio ir surasti optimalaus sprendimo. Jis nukreipia suinteresuotas institucijas į pramaną. Naudodamiesi dvietapio modeliavimo principais, Lietuvos Žalieji Seimo aplinkosaugos ir ekonomikos komitetai bei Žemaitijos visuomenė kategoriškai pasisakė prieš bet kokius JAV „Chevron“ firmos gelmių tyrimus. Atvirkščiai, LR Aplinkos Ministerija ir Mokslų akademija pritarė šios firmos prognozuojamai skalūnų dujų žvalgybai tikriausiai todėl, kad neturėjo duomenų apie būsimų žvalgybos darbų programą.

Lieka neaišku, kuriam skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos tyrimų strategijos etapų priskirtini hidrauliniu būdu uolienų skaldymo ir skalūnų vertimo į dujas darbai. Kaip tik šių tyrinėjimų metu turėtų paaiškėti, ar galima skalūnų dujų gamyba, ar nebus šiam tikslui sunaudotas milžiniškas vandens kiekis, ar nenutekės pavojingais chemikalais užterštas vanduo ir kt., todėl strateginių etapų klasifikacijos sumaištyje sunku spręsti apie tuos teiginius, kuriuos suformulavo LR Vyriausybei ir protestuojantiems gyventojams pateikė mokslininkai bei pseudoprognostikos mėgėjai.

LR Vyriausybė laukia iš specialistų papildomų objektyvių duomenų ir pasiūlymų skalūnų dujų žvalgybos tikslams ir programai suformuoti. Tik neaišku, kokie jos etapai turi būti išnagrinėti. Tenka suabejoti, ar iki šiol lengvabūdiškai traktuojamą žemės gelmių įstatymą Lietuvos geologijos genologijos Tarnyba (LGT) sugebės be valstybinių aplinkosaugos institucijų pagalbos objektyviai įvertinti žvalgybinių tyrinėjimų metu naudojamas „Chevron“ ar kitų firmų parengtas gamtos bei žmogaus sveikatos apsaugos priemones. Juk LGT veikloje buvo pastebėti elitinės korupcijos kėslai.

Atgal