VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

05 24. Pasirašyta Lietuvos ir Kazachstano verslininkų investicinė sutartis Monika Palubinskienė

Monika Palubinskienė

Ilgalaikiai dvišaliai Lietuvos ir Kazachstano santykiai pagaliau įgavo svarbų postūmį - pasirašyta Lietuvos ir Kazachstano verslininkų investicinė sutartis, sako Lietuvos delegacijai Kazachstane vadovaujanti ūkio ministrė Birutė Vėsaitė.
Gegužės 22-23 dienomis ūkio ministrė B.Vėsaitė kartu su Lietuvos verslo ir valstybės institucijų atstovais dalyvavo įvairiuose teminiuose VI Astanos ekonomikos forumo renginiuose. Vizito metu vyko suplanuoti ūkio ministrės susitikimai su ekonomikos ir biudžeto planavimo, pramonės ir naujųjų technologijų, regioninio vystymo ministrais, vicepremjeru ir Samruk-Kazynos nacionalinės gerovės fondo valdybos pirmininku.
"Oficialioje Lietuvos delegacijoje dalyvaujančių įmonių atstovai turi ypač geras galimybes pristatyti savo paslaugas Kazachstano verslo ir valstybės institucijų atstovams, ekonomikos forumo metu susitikti ir užmegzti verslo santykius su potencialiais eksporto partneriais", - sakė B. Vėsaitė
Pasak Lietuvos ambasadorius Kazachstane Roko Bernoto, daugelis lietuvių nori plėtoti verslą Kazachstane sėdėdami Lietuvoje. "Bet šioje šalyje nėra įprasta atsakinėti į pasiūlymus, čia reikia bendrauti. Nežinau nė vienos sėkmingai šioje šalyje dirbančios lietuvių įmonės, kurios vadovai valdytų verslą per atstumą", - sakė R. Bernotas.
Ekonomikos forume dalyvaujantys Lietuvos verslininkai sako, kad Kazachstanas yra išskirtinė šalis, kurioje ypač svarbi mūsų šalies aukštų valstybės politikų pagalba mezgant kontaktus ir ieškant rinkos lietuviškai produkcijai ar siūlomoms paslaugoms.
„Kazachstaną vertiname kaip labai perspektyvią šalį, o valdžios atstovų dalyvavimas šiame forume mūsų verslininkams suteikia tam tikrą pranašumą ir padeda suformuoti teigiamą požiūrį. Paprastai susipažinti ir organizuoti pirminius susitikimus užtrunka kelis mėnesius, o dalyvaujant kartu su oficialia delegacija mums tai pavyko padaryti per labai trumpą laiką. Mes tikrai vertiname valdžios institucijų palaikymą, kuris yra labai svarbus ir būtinas einant į Azijos rinkas", - sakė „Alnos" grupės generalinis direktorius Tomas Milaknis.
Antradienį Astanoje ūkio ministrė ir Kazachstano finansų ministerijos atsakingoji sekretorė Natalija Koržova pasirašė prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo protokolą. Buvo aptartos įvairios ekonominio bendradarbiavimo sritys, tokios kaip transportas, turizmas, standartizacija, informacinės technologijos, švietimas, mokslas ir technologijos, sveikatos apsauga, žemės ūkis, pramonė, muitinės tarnybos ir kitos galimos verslo bendradarbiavimo sritys.
Statistikos departamento duomenimis, pernai iš 190 Lietuvos prekybos partnerių Kazachstanas pagal prekybos apimtį užėmė 20, pagal eksportą - 16, pagal importą - 22 vietą. Pirmąjį šių metų ketvirtį - atitinkamai 22, 19 ir 26 vietas.
2012 m. prekybos apimtis, palyginti su 2011 m., išaugo 26 proc. ir sudarė 1 630 mln. Lt. Prekių eksportas iš Lietuvos į Kazachstaną išaugo 9 proc. ir sudarė 1 195 mln. Lt, o importas iš Kazachstano išaugo daugiau kaip du kartus ir sudarė 438 mln. Lt.
Pirmąjį šių metų mėnesį, palyginti su 2012 m. tuo pačiu laikotarpiu, prekybos apimtis sumažėjo 9 proc. ir sudarė 328 mln. Lt. Tuo pačiu laikotarpiu prekių eksportas padidėjo 22 proc. ir sudarė 259 mln. Lt, o importas sumažėjo 53,5 proc. ir sudarė 69 mln. Lt.
Statistikos departamento duomenimis, Kazachstanas 2012 m. gruodžio 31 dieną užėmė 77 vietą pagal tiesioginių užsienio investicijų Lietuvoje dydį. Tiesioginės investicijos Lietuvoje 2012 m. gruodžio 31 d. sudarė 41 163,35 mln. Lt (8,1 proc. daugiau nei 2011 m. tuo pačiu laikotarpiu), iš jų tiesioginės Kazachstano investicijos - 0,22 mln. Lt. Tai sudaro 0,0005 proc. visų tiesioginių užsienio investicijų Lietuvoje.
Tiesioginės Lietuvos investicijos užsienyje 2012 m. gruodžio 31 dieną sudarė 6 569,10 mln. Lt (18,4 proc. daugiau nei 2011 m. tuo pačiu laikotarpiu). Tiesioginės Lietuvos investicijos Kazachstane 2012 m. gruodžio 31 dieną sudarė 1,06 mln. Lt. Tai sudaro 0,016 proc. visų tiesioginių Lietuvos investicijų užsienyje. Kazachstanas užėmė 33 vietą pagal tiesioginių Lietuvos investicijų užsienyje dydį.

Atgal