VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

06 11. Tarp TVF ir Europos kilusi įtampa temdo "kreditorių trejeto" ateitį

Šarūnas Jokubauskas

Įsipareigojęs gelbėti keturias euro zonos šalis, neformalus aljansas, sudarytas iš Tarptautinio valiutos fondo ir jo partnerių iš Europos, pastaruoju metu jaučia tvyrančią įtampą, kuri kelia pavojų būsimiems partnerių santykiams, informuoja "EUbusiness".
TVF pateikia ataskaitą, kurioje kritikavo Europos Komisijos ir Europos centrinio banko (ECB) veiksmus vykdant pirmąją kreditorių trejeto Graikijos gelbėjimo programą 2010 metais.
EK ketvirtadienį kaipmat atkirto, pareiškusi "iš esmės nesutinkanti su ataskaitoje pateiktais teiginiais". Kaip žurnalistams sakė Europos Komisijos sekretorius Saimonas Okonoras (Simon O'Connor), "mes visiškai nesutinkame su pateikta TVF nuomone, kad netinkamai įvykdėme struktūrines, ūkio augimą skatinančias, reformas". Komisija nesutinka, kad Graikijos skola turėjo būti pertvarkyta 2010 metais, pradedant teikti finansinę pagalbą, o ne 2012 metais.
Iš trijų šalių, kurioms buvo suteikta parama, vien tik Airija atnaujino ekonominį augimą, tuo tarpu kitos trys šalys, prižiūrimos kreditorių trejeto, - Graikija, Portugalija ir Kipras - vis dar grimzta recesijoje, kenčia dėl didelio nedarbo ir vykdo griežto taupymo priemones, numatytas mainais į paramą.
Tačiau dabar pakibo grėsmė paties trejeto santykiams.
"Nėra ko slėpti - abiejose Atlanto pusėse jaučiama trintis, - sakė TVF atstovas AFP agentūrai nepanoręs skelbti savo pavardės. - TVF ir Europos partneriai kaltina vieni kitus, visi ginasi ir teisinasi".
TVF ir Europos partnerystė nuo pat pradžių nebuvo lengva. Įpratusiam vadovauti savo inicijuotoms griežto taupymo programoms ir savimi pasitikinčiam TVF teko vairuoti sudėtingais politiniais ir ekonominiais euro zonos kanalais.
Daugybė posėdžių Briuselyje sunkiai užmaskavo besiskiriančias partnerių nuomones apie "ilgalaikę Graikijos skolą" ar apie terminą, kuris turėtų būti nustatomas Atėnams siekiant sumažinti šalies biudžeto deficitą.
"TVF atsidūrė situacijoje, kuri jam darosi vis nejaukesnė, nes reikalai pakrypo ne taip, kaip anksčiau prognozuota. Tai finansinis žaidimas, bet svarbiausia - "pasitikėjimo žaidimas", - sakė Nikola Veronas (Nicolas Veron), ekonomistas iš tarptautinės ekonomikos Petersono instituto Vašingtone.
Be to, fondui tenka įveikti ir įtampą organizacijos viduje.
Kai kurios besivystančių šalių rinkos nerimauja dėl išpūstų paramos programų Europoje ir jų kontroliavimo.
Ar trejetas turi ateitį? ECB, regis, turi jau parengęs neigiamą atsakymą. Europos centrinio banko valdybos narys Jorgas Asmusenas (Joerg Asmussen) praėjusį mėnesį pareiškė, kad euro zona turėtų pradėti ruoštis gelbėti šalis be TVF pagalbos.
Anot J. Asmuseno, Europos stabilumo mechanizmas (ESM) gali tapti pagrindine euro zonos finansinės apsaugos sistema. Sukėlęs komentarų audrą rinkose savo trečiadienį paskelbta ataskaita, dabar TVF siekia šią audrą apraminti.
TVF misijos vadovas Graikijoje Polas Tomsenas (Poul Thomsen) gynė trejeto veiksmus. "Atsižvelgiant į tai, kad šios trys institucijos drauge dar nėra niekad dirbusios, jos dirbo stebėtinai gerai", - sakė jis.

Atgal