VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

09 17. Įmonės dirbo pelningiau

2013 m. antrąjį ketvirtį šalies nefinansinių įmonių pajamos už parduotas prekes ir suteiktas paslaugas sudarė 55,5 mlrd. litų, arba 7,8 procento daugiau nei praėjusių metų antrąjį ketvirtį ir 3,5 procento – nei pirmąjį šių metų ketvirtį, praneša Lietuvos statistikos departamentas.

Antrąjį šių metų ketvirtį įmonės dirbo pelningai. Įmonių pelnas sudarė daugiau nei 3 mlrd. litų. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, pelnas padidėjo 1,6 procento, o palyginti su ankstesniu ketvirčiu – 67,2 procento.

Daugiausia pelno uždirbo didmeninės ir mažmeninės prekybos, nekilnojamojo turto operacijų įmonės. Palyginti su ankstesniu ketvirčiu, žymiai išaugo 68 proc. sausumos transporto, daugiau nei 6 kartus išaugo žalios naftos ir gamtinių dujų gavybos, daugiau nei 8 kartus - gėrimų gamybos įmonių pelnas.

Kai kurių veiklų, tokių kaip baldų gamyba ir informacinės paslaugos, įmonių pelnas sumažėjo daugiau nei 2 kartus, o labiausiai sumažėjo kitos asmenų aptarnavimo veiklos bei chemikalų ir chemijos produktų gamybos įmonių pelnas – daugiau nei 3 kartus. Pirmąjį šių metų ketvirtį dirbusios nuostolingai statybos, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų bei oro transporto veiklos rūšių įmonės antrąjį ketvirtį uždirbo pelno.

Vidutinis įmonių pelningumas sudarė 5,8 procento. Pelningai dirbusių įmonių dalis 2013 m. antrąjį ketvirtį sudarė 67,7 procento ir buvo didesnė nei praėjusių metų antrąjį (66,3 proc.) ir šių metų pirmąjį (58,6 proc.) ketvirtį.

Per pirmąjį šių metų pusmetį šalies įmonės gavo daugiau nei 109 mlrd. litų pajamų, o jų ikimokestinis pelnas siekė beveik 5,2 mlrd. litų. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, pajamos padidėjo 9,1 procento, o pelnas išliko beveik toks pats.

Atgal