VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

12 23. Europiečių pasitikėjimas ES išaugo 6 procentais

Naujausiais Eurobarometro apklausos duomenimis, europiečių pasitikėjimas Europos Sąjunga išaugo nuo 31 procento birželį iki 37 procentų lapkritį.
Tai pirmoji Eurobarometro apklausa, atlikta po to, kai savo darbą pradėjo Žano Klodo Junkerio (Jean Claude-Junker) suformuota Europos Komisija. Teigiamą nuomonę apie ES išreiškė 39 proc. apklaustųjų (birželį - 35 proc.), nei teigiamai, nei neigiamai ES įvertino 22 proc. respondentų (birželį - 37 proc.), neigiamai apie Bendriją atsiliepė 22 proc. apklaustųjų (birželį - 25 proc.). Nepaisant to, manančiųjų, kad jų balsas ES yra svarbus ir girdimas, sumažėjo nuo 42 iki 40 proc.
Teigiamas požiūris į eurą išlieka nepakitęs - lapkritį 56 proc. ES piliečių teigė teigiamai vertinantys bendrąją valiutą, vien tik euro zonos šalyse šis skaičius siekė 67 proc. Pritarimas bendrai valiutai padidėjo 18-oje šalių narių.
Eurobarometro apklausa taip pat parodė, kad europiečiai labiausiai nerimauja dėl imigracijos: Maltos, Jungtinės Karalystės ir Vokietijos piliečiai tai nurodo kaip pagrindinę Bendrijos problemą. Apklausos rezultatai atskleidė, jog europiečiai palaiko Ž. K. Junkerio komisijos keliamus tikslus - 60 proc. respondentų sutinka, kad viešosios lėšos turėtų būti naudojamos privačiojo sektoriaus investicijoms ES lygmeniu skatinti, 73 proc. palaiko bendros ES energetikos politikos idėją. Europos migracijos politiką palankiai vertina 71 proc. europiečių.
Eurobarometro apklausa buvo atliekama lapkričio 8-17 dienomis, jos metu apklausti 32 598 ES valstybių nariai ir šalių kandidačių gyventojai.

Atgal