VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

05 24. Briuselyje ES karinis komitetas aptarė saugumo aktualijas, karines operacijas ir pajėgumų plėtojimą

Briuselyje antradienį vykusiame Europos Sąjungos (ES) karinio komiteto susitikime Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas drauge su kitų ES šalių kariuomenių vadais aptarė ES karines operacijas, karinių pajėgumų plėtojimą bei kitas aktualijas.
Daug dėmesio susitikime skirta ES pasirengimui tinkamai bei laiku reaguoti į kylančias hibridines, kibernetines, nelegalios migracijos ir kitas grėsmes. Aptarti Europos gynybos pajėgumų plėtojimo, bendradarbiavimo su NATO ir kitais partneriais klausimai. ES kariuomenių vadai apžvelgė šiuo metu vykdomų ES karinių misijų rezultatus bei svarstė galimybes didinti ES indėlį krizių paveiktuose regionuose.
Ukrainos kariuomenės vadas renginio dalyviams pristatė saugumo situaciją šalyje, ypatingą dėmesį skirdamas antiteroristinės operacijos vykdymui rytinėje šalies dalyje bei išmoktoms pamokoms kovojant su hibridinėmis grėsmėmis. Savo ruožtu ES karinis komitetas išreiškė paramą Ukrainai, diskutavo apie galimas jos plėtros perspektyvas.
"Europos Sąjungai reikėtų išnaudoti visus turimus įrankius sprendžiant šį karinį konfliktą: svarstyti ES karinės misijos įsteigimą Minsko susitarimų įgyvendinimui Ukrainoje stebėti, praplėsti ES patarėjų misijos mandatą papildant jį gynybos sektoriaus reformų klausimais, gilinti ES ir Ukrainos karinį-techninį bendradarbiavimą ir remti Ukrainą plėtojant naujus, tokius, kaip kibernetinio saugumo ar hibridinių grėsmių eliminavimo, pajėgumus", - komiteto posėdyje sakė Lietuvos kariuomenės vadas.
Kariuomenių vadai taip pat kalbėjo apie pasirengimą birželio pabaigoje vyksiančiam Europos Vadovų Tarybos susitikimui, kuriame ketinama aptarti pasikeitusią saugumo aplinką Europos kaimynystėje, Europos saugumo strategijos peržiūros ir kitus aktualius klausimus.
Renginio metu išrinktas naujas ES karinio štabo generalinis direktorius. Nuo kitų metų rudens šias pareigas eis generolas majoras Esa Pulkinenas (Esa Pulkkinen) iš Suomijos.
ES karinio komiteto susitikimo sesijoje, skirtoje aptarti ES karines operacijas ir misijas, taip pat dalyvavo ir ne ES šalių, kurios prisideda prie vykdomų ES operacijų ir misijų savo kariniais pajėgumais - Gruzijos, Kanados, Moldovos, Serbijos, Juodkalnijos, Šveicarijos - kariuomenių vadai.
ES karinis komitetas yra aukščiausia ES karinė institucija, kurią sudaro ES šalių kariuomenių vadai. Komitetas veikia nuo 2001 metų, jis vadovauja ES šalių kariniams veiksmams. Ši institucija taip pat teikia karinius patarimus ES politiniam ir saugumo komitetui, formuojančiam bendrą užsienio ir saugumo politiką.
Į karinio komiteto susitikimus Briuselyje ES kariuomenių vadai renkasi du kartus per metus.
Šiuo metu ES vykdo 11 civilinių ir 5 karines misijas bei operacijas, kuriose taip pat dalyvauja 15 ne ES šalių. Lietuvos kariai šiuo metu dalyvauja dviejose ES karinėse operacijose: mokymo misijoje Malyje ir jūrų operacijoje "Atalanta".
Iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono karių suformuotas apsaugos būrys, pavieniai štabo ir paramos vieneto kariai, šių metų pirmąjį pusmetį budi Švedijos vadovaujamoje ES Šiaurės šalių kovinėje grupėje.

Atgal