VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

05 31. Vokietijos parlamentarams pristatyta ES Baltijos jūros regiono parlamentinio forumo idėja

Izabelė Poškienė

Susitikime su Vokietijos Federacinės Respublikos Bundestago parlamentinės ryšių su Baltijos valstybėmis grupės delegacija Seimo Pirmininko pavaduotojas ir Europos reikalų pirmininkas Gediminas Kirkilas pristatė Lietuvos prioritetus, įgyvendinant Europos Sąjungos (ES) Baltijos jūros regiono strategiją, kuri yra tarp svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetų.
"Aktyvus Vokietijos, taip pat Lenkijos bendradarbiavimas, įgyvendinant Baltijos jūros regiono strategiją, yra ypač svarbus tolesnei viso šio regiono sėkmei. Glaudesnis bendradarbiavimas tarp parlamentų leistų laisviau valstybėms kalbėtis apie opesnes problemas", - susitikime kalbėjo G. Kirkilas.
Seimo Pirmininko pavaduotojas ir Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Petras Auštrevičius Vokietijos parlamentarams pristatė Lietuvos idėją kurti neformalų Baltijos jūros regiono valstybių narių parlamentinį forumą.
"Manau, kad mūsų bendras interesas yra stiprinti Baltijos jūros regiono europinę tapatybę. Lietuvos pasiūlymas - stiprinti subsidiarumo principo užtikrinimą aštuonių ES Baltijos jūros valstybių narių bendradarbiavime per aktyvesnį jų nacionalinių parlamentų bendradarbiavimą, - sakė P. Auštrevičius. - Juk regioną sieja dideli investiciniai projektai, kurie peržengia valstybių ribas. Parlamentinės diskusijos padėtų įžvelgti perspektyvas, kaip tokius projektus efektyviai kartu įgyvendinti".
P. Auštrevičiaus teigimu, toks parlamentinis forumas nereikalautų papildomų institucijų ar netgi atskirų susitikimų, o būtų rengiamas kitų ES valstybių narių parlamentarų susitikimų paraštėse, kaip COSAC (ES valstybių narių parlamentų Europos reikalų komitetų konferencijos). "Tuomet vyktų dialogas dėl svarbių bendrų reikalų tarp mažų ir didelių, šiaurės ir pietų, rytų ir vakarų ES Baltijos jūros regiono valstybių," - tvirtino jis.
Savo ruožtu Vokietijos parlamentarai pasidžiaugė, kad 2004 m. į ES įstojus trims Baltijos valstybėms Baltijos jūra praktiškai tapo ES vidine jūra, apsupta daugiausiai demokratiškai valdomų valstybių.
Pasak Bundestago parlamentinės ryšių su Baltijos valstybėmis grupės pirmininkės Kristel Hapach-Kazan (Christel Happach-Kasan), parlamentinį Baltijos jūros regiono bendradarbiavimą stiprinti yra būtina, siekiant skleisti demokratines vertybes ir principus tarp visų regiono valstybių.

 

Atgal