VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

07 26. EK vicepirmininkas apie biurokratinės naštos mažinimą verslui: taisyklių bus mažiau, bet jos bus geros

Morta Jurkienė

Europos Komisijos (EK) vicepirmininkas Antonijus Tajanis (Antonio Tajani) teigia, kad EK jau keletą metų siekia mažinti biurokratinę naštą smulkiajam ir vidutiniam verslui. Eurokomisaras, kuris kartu yra atsakingas už pramonės ir verslumo sritis, antradienį Vilniuje Nacionalinėje dailės galerijoje surengtoje konferencijoje kalbėjo, jog Komisija jau yra sumažinusi verslo reguliavimo taisyklių skaičių, o ateityje jų bus dar mažiau.
"Mes panaikinome maždaug du milijonus taisyklių. Tiek sumažinome biurokratiją ir administracinę naštą. (...) Mes nenorime didinti taisyklių skaičiaus, norime, kad jų būtų nedaug, bet jos būtų geros. Norime mažinti taisyklių skaičių, bet tuo pačiu gerinti jų kokybę, kad verslas galėtų klestėti", - sakė A. Tajanis.
Komisaro teigimu, siekiama pažangaus verslo reguliavimo. Pasak A. Tajanio, valstybių viešojo administravimo įstaigos turėtų pakeisti požiūrį į verslą.
"Nekalbame apie taisykles ar naujas taisykles. Kalbame apie požiūrį į piliečius. Svarbu, kad viešojo administravimo institucijos pačios pagalvotų apie savo įgaliojimus. Jeigu jos susikoncentruos tik į savo galias, verslas žlugs. Pats terminas "valstybės tarnautojas" įpareigoja tarnauti visuomenei", - teigė EK vicepirmininkas.
Lietuvos ūkio ministras Evaldas Gustas konferencijoje taip pat kalbėjo, kad vienas iš svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai yra administracinių paslaugų mažoms ir vidutinėms įmonėms gerinimas.
"Mažos ir vidutinės įmonės yra Europos ekonomikos varomoji jėga. (...) Todėl ministrai aptarė, kaip gerinti administracines paslaugas mažoms ir vidutinėms įmonėms bei kaip joms sumažinti administracines išlaidas", - po neformalios ES Konkurencingumo tarybos, kurioje dalyvavo už verslą ir vidaus rinką atsakingi ministrai, sakė E. Gustas.
EK vicepirmininkas A. Tajanis atskleidė, kad smulkiajam ir vidutiniam verslui atstovaujančių įmonių ES yra apie 20 milijonų.
"Norint sėkmingai įveikti krizę neužtenka vien politikos, skirtos valstybių įsiskolinimams mažinti. Reikia ir tokios politikos, kuria būtų realiai remiama ekonomika, pramonė bei mažos ir vidutinės įmonės. (...) Kai kalbame apie viešojo administravimo reformas, kalbame ir apie mažas ir vidutines įmones. Ministrai kalbėjo, kaip tokioms įmonėms gauti finansavimą, bendrauti su viešojo administravimo institucijomis ir išeiti už ES ribų", - antradienį sakė A. Tajanis.
Pasak jo, viešojo administravimo reformos yra būtinos, nes šiuo metu valstybinės įstaigos dažniausiai ne padeda, o trukdo verslui.
"Įmonės viešojo administravimo sistemą vertina kaip naštą. Daugelyje ES valstybių reikia pokyčių, reikia reformų, nes kartais įmonėms reikia laukti, labai ilgai laukti, kol jos gauna leidimus ir licencijas verslui. Viešojo administravimo sistemos dažnai yra vertinamos kaip priešiškos verslui, o tai reikia keisti", - pripažino eurokomisaras.
Antradienį Vilniuje ES valstybių narių ministrai, atsakingi už vidaus rinką ir pramonę, diskutavo viešojo administravimo modernizavimo, efektyvių valstybės valdomų įmonių, mažų ir vidutinių įmonių temomis. Susitikimui pirmininkavo ūkio ministras E. Gustas, diskusijose taip pat dalyvavo ir ES komisaras, atsakingas už vidaus rinką ir paslaugas, Mišelis Barnjė (Michel Barnier).

Atgal