VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

04 13. Menas ir kultūros paveldas susipins įspūdingoje gamtoje

Balandžio 18 d., šeštadienį, prie Vilniaus prigludusioje saugomoje teritorijoje vyks pirmasis tarpdisciplininio projekto „2RATU“ renginys. Įvairiose nemokamose veiklose dalyviai išvys ne tik įspūdingą, pavasario pažadintą Neries regioninio parko gamtą, bet ir turės galimybę giliau, asmeniškiau susipažinti su šių vietovių kultūros paveldo objektais.

Renginys „2RATU: plukių žydėjimas“ prasidės 12 val. nemokamomis, gidų vedamomis ekskursijomis po Dūkštų ąžuolyną, Dūkštos upės slėnį ir Karmazinų archeologinių paminklų vietoves. Žaliame upės slėnyje taip pat veiks iškylų erdvė bei vietos prekybininkų ir amatininkų mini prekyvietė.

14 val. ant plokščiaviršūnio, į Nerį panoramas atveriančio Ąžuolų kalno skambės akustinis vokalistės, kompozitorės ir atlikėjos Eglės Sirvydytės koncertas. 16 val. „Atviro rato“ teatro laboratorija prakalbins tautos praeitį „Auksinio scenos kryžio“ apdovanojimui už geriausią nacionalinę dramaturgiją 2012 m. nominuotu spektakliu „Lietaus žemė“.

Viso renginio metu taip pat bus galima apžiūrėti alkakalnį gijomis apvijusią aplinkos meno instaliaciją „Pulsas“, sukurtą vizualiojo meno atstovių E.Plytnikaitės ir L.Dovydėnaitės. Jaunos menininkės pamėgino užčiuopti Karmazinų piliakalnio pulsą XXI amžiuje. Ar jis vis dar juntamas? Instaliacijos kūrėjos kviečia atsakymo į šį klausimą ieškoti patiems renginio dalyviams. Geriausia – užlipus ant kalvos viršūnės.

“Prie sostinės priguldęs Neries regioninis parkas – tikra Meka poilsio išsiilgusiems vilniečiams. Tačiau ši saugoma teritorija – ne vien gamtinė, joje gausu ir kultūros paveldo objektų, kurie jau tapo mėgiamais lankytinais objektais ir laisvalaikio praleidimo vietomis. Piliakalniai, pilkapynai, senovės gyvenvietės, mitologiniai akmenys – jie gausiai lankomi, apžiūrinėjami, tačiau ar šiandien jie dar kažką mums reiškia?” – klausia renginio organizatorė, Neries regioninio parko kultūrologė Karolina Tamašauskaitė.

Atgal