VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

05 12. Lietuviai renka Nacionalinę žuvį. Kokia ji bus?

Vytautas Žeimantas

Lietuvių nacionalinis paukštis - gandras

Aplinkos ministerijoje buvo surengta spaudos konferencija, kurioje buvo pristatytas projektas „Išrink nacionalinę žuvį". Joje dalyvavo aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, viceministras Linas Jonauskas ir vienas pagrindinių idėjos autorių - žurnalistas, televizijos laidų vedėjas ir kūrėjas Henrikas Vaitiekūnas. Įvyko įdomi diskusija, kurios metu buvo aptarti Nacionaliniai žuvies rinkimai. Aptartos lyderiaujančios žuvys, tačiau iki galo neatskleista, už kurią žuvį šiuo metu atiduoda daugiausiai balsų.

Lietuviai iki šiol turėjo išrinkę tik nacionalinį paukštį. Juo tapo gandras. O nacionalinės žuvies iki šiol neturime. Idėjos autorius - Henrikas Vaitiekūnas pasakojo, kaip vyksta rinkimai. Idėja rinkti nacionalinę žuvį kilo asociacijai „Mano miestas Klaipėda".

Nacionalinės žuvies rinkimai

Buvo paskelbta, kad artėja į pabaigą Nacionalinės žuvies rinkimo epopėja. Tai labai svarbu, nes lietuvis be žuvies neįsivaizduojamas. Pasak viceministro Lino Jonausko Lietuvoje per metus daugiau kaip milijoną kartų įmerkiama meškerė. O registruotų žvejų mėgėjų kelios dešimtys tūkstančių. Yra Lietuvoje ir miestų bei miestelių, kurių herbuose yra nupiešta žuvis ar žuvys.

Lynas, stinta, lydeka, ešerys..?

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas teigė, kad rinkimuose dar nebalsavo ir sprendžia, kurią kandidatę pasirinkti: „Dar nebalsavau, bet apie lyną labai rimtai galvoju. Ką daryti su nacionaline žuvimi? Reikia vartoti, žinoma, galima išsirinkti žuvį, kurią saugosime, tačiau, manau, kad reikėtų vartoti. Be to, nacionalinė žuvis turėtų būti tokia, kuri būtų paplitusi visoje šalyje."

Beje, artimiausi kaimynai jau tokias žuvis yra išrinkę. Estams tai strimelė, švedams - lydeka, suomiams - ešerys, rusams ir norvegams - menkė, makedoniečiams - upėtakis. O lietuviams?!

Iš pradžių į šį garbingą titulą pretendavo visos žuvys, gyvenančios mūsų upėse, ežeruose ir jūroje. Vėliau šis sąrašas sutrumpėjo. Dabar nacionaline žuvimi pretenduoja tapti 15 rūšių žuvys. Išvardysiu juos abėcėlės tvarka: ešerys, karosas, karšis, kuoja, lašiša, lydeka, lynas, menkė, plekšnė, šamas, starkis, stinta, ungurys, upėtakis, žiobris.

Anot Henriko Vaitiekūno, dabar jau formuojasi lyderių penketukas, ten, pašnekovo žiniomis, viena jūrinė žuvis ir ketvertas ežerų ir upių žuvų. Į priekį labai šauna žuvis, iš kurios to tikrai nesitikėta - lynas.

"Manau, kad galimi keli rinkimų kriterijai: išvaizda, ekonominė nauda, kulinarinė vertė. Iškyla realus klausimas, kam reikia nacionalinės žuvies? Jos atvaizdą bus galima dėti ant ženklų, marškinėlių ir panašiai. Ji taptų populiariu prekiniu ženklu. Aš asmeniškai prabalsavau už stintą", - teigė viceministras Linas Jonauskas. - Rinkimų rezultatai bus svarbūs: jeigu bus išrinkta žuvis, kuri saugoma, galbūt stengsimės dar labiau ją apsaugoti. Jeigu tai bus skani žuvis, galėsime skatinti visus, kad jos paragautų. Žinoma, nacionalinės žuvies statusas nepadidins baudų ar žalos gamtai".

Balsuoti galima vieną kartą už vieną iš 15 konkurse dalyvaujančių žuvų. Nacionalinės žuvies titulą laimės daugiausiai balsų surinkusi žuvis.

Tiems, kuriems sunkiau apsispręsti, už kurią žuvį balsuoti, siūlome specialioje GRYNAS.lt rubrikoje paskaityti detalesnius visų penkiolikos žuvų kandidačių aprašus, kuriuose atskleidžiamos jų gyvenimo ir biologijos paslaptys.

Kviečiame ir primename, kad balsuoti už nacionalinę žuvį galite GRYNAS.lt portale.

Klaipėdoje, gegužės 16 dieną

Baigus rinkti Lietuvos nacionalinę žuvį, gegužės 16 d. nuo 10 iki 16 val. Klaipėdoje, Šiaurės rage (prie senosios Smiltynės perkėlos), vyks finalinis Lietuvos nacionalinės žuvies rinkimų renginys.

Renginio pradžioje bus paskelbtas balsavimas, kurio metu susirinkusieji, kurie dar nebalsavo GRYNAS.lt portale, galės vietoje atiduoti savo balsą už nacionalinę žuvį. Su informacija apie 15 siūlomų žuvų renginio dalyviai galės susipažinti specialiuose stenduose. Balsuoti bus galima iki 14 val.

Nuo 10 iki 11 val. renginio vietoje iš žvejų laivų vyks speciali prekyba šviežia žuvimi. Nuo 11 iki 14 val. susirinkusiems bus išdalinta 300 litrų žuvienės (apie 1500 porcijų). Taip pat vyks kartu su Vakarų Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų konfederacijos organizuojamas „Masiškiausias sriubos valgymas", bus fiksuojamas nacionalinis rekordas.

Šventės metu susirinkusiuosius linksmins įvairūs meniniai kolektyvai. Nuo 12 val. muzikinius kūrinius dovanos Juozo Karoso muzikos mokyklos auklėtiniai. 14 val. scenoje pasirodys kapelija „Mingė". O nuo 15 iki 16 val. šokiais ir dainomis linksmins Neringos kultūros centro šokių kolektyvas „Kalnapušė" bei kapela „Joldija".

Nacionalinės žuvies rinkimų proga tą pačią dieną 12 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje bus atidaroma speciali paroda „Žvejyba viduramžių Klaipėdoje".

Šventės kulminacija - Lietuvos nacionalinės žuvies rinkimų rezultatų paskelbimas - vyks 16 val.

Kviečiame ir primename, kad balsuoti už nacionalinę žuvį galite GRYNAS.lt portale.

Atgal