VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

01 27. Vilniuje vilkai pakvietė žmones pakalbėti apie taikų sugyvenimą

Sostinėje, V. Kudirkos aikštėje, šeštadienį "piketuoti" rinkosi vilkai, norintys išsakyti savo nusiskundimus, rūpesčius ir lūkesčius. Taip prasidėjo gamtosauginė akcija "Vilkai kalba". Jos metu miesto aikštėse vyko vilkų "piketai", baruose - neįprastos paskaitos, o ekranuose vilkas ir avis kalbėjosi  apie savo rūpesčius. 
Šia akcija siekiama miesto erdvėje atverti langą į gamtą, kelti žmonių ir vilkų sugyvenimo klausimus ir ieškoti į juos atsakymų, kviečiama daugiau sužinoti apie vilkus ir išgirsti jų, norinčių gyventi pagal savo laukinę prigimtį, balsą. Akcija - taip pat ir bandymas netiesiogiai pabendrauti su mums, lietuviams, labai svarbia rūšimi - vilkais.
Trisdešimt natūralaus dydžio vilkų maketų į V. Kudirkos aikštę buvo sunešti nevyriausybinės gamtosauginės organizacijos "Baltijos vilkas" narių tam, kad būtų atkreiptas dėmesys į vis aštrėjančias vilkų problemas.
"Aš nenoriu, kad mano kailis kabėtų virš židinio", "Norėčiau, kad mano vaikai gyventų saugiai", "Lietuva ir mano namai", "Aš jūsų bijau labiau, nei jūs manęs", "Avis ūkininko, elnias medžiotojo, o kas mano?" - tokiomis žinutėmis vilkų maketai kreipėsi į miesto gyventojus. "Vilkai ateina pasikalbėti apie jiems rūpimas problemas. Mes padedame, kad jų balsas būtų išgirstas", - teigia akcijos "Vilkai kalba" organizatoriai, kurie su vilkų maketais į miesto erdves artimiausiomis savaitėmis leisis dar ne kartą.
Tris šeštadienius vilkų "piketai" vyks Kudirkos, Rotušės ir Katedros aikštėse. Čia piketuojantiems vilkams kompaniją palaikys gamtos apsaugos asociacijos "Baltijos vilkas" nariai. 
Organizacijos "Baltijos vilkas" tarybos pirmininkas Andrius Laurinavičius sako, kad pagrindinis akcijos tikslas - didinti žmonių supratimą apie vilką ir mažinti dėl nežinojimo kylantį susipriešinimą bei paskatinti problemas spręsti taikiai ir tvariai, sugyvenimo keliu.
"Baltijos vilko" tarybos pirmininkas taip pat primena, kad šiuo pirmu piketu akcija "Vilkai kalba" tik prasidėjo, nes artimiausiu metu numatyta ne tik kartoti tokius piketus Vilniaus aikštėse, bet ir kviesti visuomenę į paskaitas, diskusijas bei filmų peržiūras.
Tris ateinančius trečiadienius bus galima klausytis paskaitų apie vilkus ir žmones, apie vilko ir žmogaus sąsajas. Prieš paskaitas bus rodomas specialiai akcijai "Vilkai kalba" sukurtas socialinės reklamos filmukas "Vilko ir avies pokalbis". Juo siekiama pasiūlyti darnų vilko ir ūkininko konflikto kelią. 
Paskaitų metu taip pat bus rodomas iškilaus režisieriaus Petro Abukevičiaus 1981 metais sukurtas filmas "Vilkų šeima".

Atgal