VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

2023.06.16. Siekiant išsaugoti negyvąsias kopas pasitelkiami dronai

Aplinkos apsaugos agentūros dronas „Kiras“ ir jo pilotai pradėjo stebėjimus Kuršių nerijos nacionalinio parko Naglių gamtiniame rezervate, Agilo ir Vingio kopose. Šios kopos itin saugomos ir yra svarbios gamtos įvairovei, todėl Kuršių nerija įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Anot Aplinkos apsaugos agentūros, siekiant išsaugoti Kuršių nerijos kopų gamtinę įvairovę, tenka atrasti pusiausvyrą tarp nuolatinio judėjimo ir kitimo stadijų. Tai yra kaip išgelbėti pilkąsias kopas, kad jų nepasiglemžtų miškas, kaip sustabdyti pilkųjų kopų augalų skverbimąsi į baltąsias, kaip išsaugoti pustomas kopas, kartu sulaikant smėlį, kad jis nuobiriniais kopų šlaitais nesusrūtų į marias.

Aplinkos apsaugos agentūros nuotr.

Pažymima, kad didžiausią poveikį smėlio judėjimui turi pajūrio vėjai, tačiau netinkamas žmonių elgesys sutrumpina kopų gyvavimą. Naglių gamtinio rezervato mokomajame take vyksta dideli kopų reljefo pokyčiai dėl žmogaus veiklos. Ten, kur žmonės daugiausiai vaikšto, kopų reljefas sparčiausiai kinta. Pėdas smėlyje vėjas greitai paverčia duobe, o duobė virsta griova. Diena iš dienos lankytojams einant tuo pačiu taku, griova gilėja.

Būtent dėl to kopa Naglių gamtiniame rezervate, per kurią vedė mokomasis takas, buvo padalinta į dvi dalis. Dabar takas perkeltas į naują vietą, kad sužalota kopa galėtų atsigauti.

 

Atgal