VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

2023.07.15. Europos šalys imsis priemonių mažinti žalingą aplinkos poveikį žmonių sveikatai

 

7-ojoje Europos aplinkos ir sveikatos ministrų konferencijoje Budapešte (Vengrija) šalys pasirašė deklaraciją, kurioje įsipareigojo stiprinti sveikatos sistemų tvarumą ir atsparumą krizėms bei mažinti neigiamą klimato kaitos ir nykstančios biologinės įvairovės poveikį žmonių sveikatai.

Lietuva taip pat prisijungė prie biomonitoringo programos, kurios metu bus tiriamas cheminių medžiagų kiekis žmogaus kūne.

„Konferencijos metu pabrėžiama, kad klimato kaita, aplinkos tarša ir bioįvairovės praradimas veikia mūsų gyvenimą, sveikatą ir gerovę, todėl veikti turime nedelsiant.

Klimato kaita | am.lrv.lt nuotr.

Budapešte priimta deklaracija nurodo mums veiklos kryptis ir kelius, kaip bendromis visuomenės ir kiekvieno iš mūsų pastangomis galime prisidėti prie tvarios ateities kūrimo“, – teigia Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius, kuris vadovavo Lietuvos delegacijai Budapešte vykusioje konferencijoje.

Daugiau nei 1,4 mln. mirčių per metus Europos regione vis dar įvyksta dėl aplinkos pavojaus veiksnių sveikatai, tarp kurių pirmauja oro tarša.

Skaičiuojama, kad aplinkos poveikis taip pat prisideda prie kas ketvirto susirgimo neužkrečiamosiomis ligomis, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų ligomis, vėžiu.

Reaguodamos į aplinkos keliamus iššūkius, Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono valstybės įsipareigojo sutelkti bendras pastangas šiomis kryptimis:

spręsti klimato kaitos ir jos neigiamo poveikio žmonių sveikatai problemas, skatinant atsinaujinančią energetiką, veiksmingą atliekų tvarkymą, sveiką mitybą ir kt.;

mažinti oro ir vandens taršą, aplinkos triukšmą, stebėti šių veiksnių poveikį žmogaus sveikatai;

stabdyti biologinės įvairovės ir žemės plotų nykimą;

didinti geriamojo vandens, sanitarijos ir higienos paslaugų prieinamumą;

saugiai tvarkyti atliekas, atkurti užterštas vietoves, kurti žiedinę ekonomiką;

skatinti sveikas, saugias ir draugiškas aplinkai judėjimo priemones;

kurti sveiką, žalią ir atsparią miestų aplinką;

stiprinti bendradarbiavimą ir mokslinę pažangą.

Geriau suprasti aplinkos poveikį žmogaus sveikatai ir ieškoti veiksmingų sprendimų padės Vokietijos sumanyta biomonitoringo programa, kurios metu tiriamos žmogaus skysčiuose ir audiniuose esančios cheminės medžiagos bei jų kiekis.

Praėjusią savaitę Lietuvai tapus programos partnere, Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija taip pat atliks šiuos tyrimus, dalinsis duomenimis ir gerąja praktika su užsienio partneriais.

Parengta pagal SAM Komunikacijos skyriaus pranešimą

 

 

Atgal