VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

06 26. UNESCO spręs dėl Kuršių nerijos ir Vilniaus senamiesčio apsaugos

 

Martynas Miškinis

Sankt Peterburge (Rusija) vykstančioje UNESCO Pasaulio paveldo komiteto 36-joje sesijoje turėtų būti priimti sprendimai dėl Lietuvoje esančių Pasaulio paveldo vietovių - Kuršių nerijos išsaugojimo būklės ataskaitos ir Vilniaus istorinio centro apsaugos buferinių zonų patikslinimo.

 Kaip pranešė Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Lietuva kartu su Rusijos Federacija įsipareigojo iki šių metų vasario 1 d. pateikti jungtinę atnaujintą Kuršių nerijos išsaugojimo būklės ataskaitą. Pasaulio paveldo komiteto sprendimo projekte dėl Kuršių nerijos yra palankiai įvertintos abiejų valstybių institucijų ir nacionalinių parkų direkcijų bendros pastangos, kurių imtasi jungtiniam Kuršių nerijos turizmo strategijos, eismo ir valdymo planui parengti.

 Kaip teigiama minėtame projekte, iki 2012 m. rugsėjo 1 d. Rusijos Federacija turi pateikti Pasaulio paveldo komitetui patvirtinimą dėl sustabdomos Kaliningrado srities ekonominės zonos plėtros. Taip pat atkreipiamas dėmesys į Lietuvos teritorijoje, šalia Kuršių nerijos, Klaipėdoje, planuojamas suskystintųjų dujų terminalo statybas. Pripažįstama, kad būtina išnagrinėti galimą poveikį vertybės išskirtinei visuotinei vertei ir pateikti Pasaulio paveldo centrui peržiūrėti. Taip pat turi būti pateiktas Kuršių nerijos valdymo planas. Sprendimo projektas dėl Kuršių nerijos išsaugojimo būklės ataskaitos bus tvirtinamas birželio 27-28 dienomis.

 Komiteto sprendimo projekte yra numatyta pritarti siūlytiems Vilniaus istorinio centro ir jo apsaugos buferinių zonų ribų pataisymams. Juos patvirtinus, Vilniaus senamiesčio saugomą teritoriją sudarytų 352,09 ha. Sprendimo projektas dėl Vilniaus istorinio centro ir jo apsaugos buferinių zonų ribų pataisymų bus tvirtinimas birželio 29-liepos 1 dienomis.

 Pasaulio paveldo komiteto 36-ojoje sesijoje taip pat numatyta svarstyti 36 šalių Pasaulio paveldo vertybių išskirtinės visuotinės vertės aprašus ir juos patvirtinti prieš 2-ąjį Europos regiono periodinės ataskaitos rengimo etapą 2012-2015 m.

 Lietuva šiuo metu nėra Pasaulio paveldo komiteto narė, todėl šioje sesijoje dalyvauja stebėtojos teisėmis.

 Lietuvos delegaciją komiteto 36-ojoje sesijoje sudaro kultūros viceministras Gediminas Rutkauskas, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Degutis, Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento direktorius Vidmantas Bezaras, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktoriaus pavaduotojas, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos pirmininkas Romas Pakalnis ir Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato paveldo programų vadovė Renata Vaičekonytė Kepežinskienė.

 Pasaulio paveldo komiteto sesija Sankt Peterburge vyks iki liepos 6 dienos.

Atgal