VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

03 08. Pro Žemę praskries plika akimi matoma kometa

Nuo penktadienio šiaurės pusrutulyje galima stebėti dangumi praskriejančią kometą, praneša BBC.
Kometa "C/2011 L4 Pan-Starrs" nuo kovo 8 dienos turėtų būti matoma su žiūronais ar teleskopu, bet po kelių dienų ji taps ryškesnė ir matoma plika akimi. Astronomai pietų pusrutulyje jau stebėjo šią kometą ir teigia, kad ji buvo tokio ryškumo kaip Didžiųjų Grįžulo Ratų žvaigždės. Kometa pirmą buvo pirmą kartą pastebėta 2011 metais "Pan-Starrs" teleskopu Havajuose. Manoma, kad tai neperiodinė kometa. Tai reiškia, kad tai gali būti pirmas kartas, kai ši kometa praskrieja pro Saulės sistemą ir ji gali negrįžti dar 100 tūkst. metų.
Arčiausiai Saulės kometa priartės kovo 10 dieną ir praskries maždaug 45 mln. kilometrų atstumu. Kometai kaistant jos išorėje esantis ledas ir dulkės virsta dujomis, todėl ji švyti. Dėl Saulės vėjo susidaro kometos uodega. Manoma, kad kometos branduolys yra apie 20-30 kilometrų skersmens, bet jį supančios dujos ir dulkės gali driektis milijonus kilometrų.
Armos observatorijos Šiaurės Airijoje direktorius Markas Beilis (Mark Bailey) sakė, kad palankiausias metas pastebėti kometą bus kovo 12 ir 13 diena. Profesorius patarė po saulėlydžio kometos ieškoti vakarinėje dangaus pusėje. Ji turėtų būti po Mėnuliu arba šiek tiek kairiau. Po to kometa danguje bus matoma vis aukščiau ir vėliau, o kovo pabaigoje visai išnyks ir bus matoma tik galingais teleskopais.

Atgal