VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

08 05. PRO MEMORIA

Petras Girdzijauskas, Laisvės kovų dalyvis

Eidamas aštuoniasdešimt penktuosius metus, po sunkios ligos, 2014 -07-31, Birštone, mirė Juozas Raklevičius , Dainavos apygardos Dzūkų rinktinės partizanas „Saugas“- karys savanoris. 1951m. Partizanų Vadovybės apdovanotas Trečio laipsnio Kovos Kryžiumi, 2006 – 05 – 06 Lietuvos Respublikos Prezidento Dekretu Nr.612 Vyčio Kryžiaus Ordino Komandoro Kryžiumi, kitais pasižymėjimo ženklais, kaip Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Partizanų Žvaigžde, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medaliu ir daugeliu kitų žymenų.

 Juozukas gimė 1930m. Butrimonių valsčiuje Griškonių km. Stambių ūkininkų Raklevičių šeimoje. Juozukui nesulaukus nei metukų mirė tėvas. Po tradicinio gedulo mama ištekėjo už kito vyro – Karpiaus, kuris Juozukui tapo patėviu ir globėju.

1940m. prasidėjus okupacijoms Karpių – Raklevičių šeimai, kaip „buožėms“ bolševikiniai valdininkai skyrė ypatingą dėmesį, bet ištremti nespėjo. Bolševikams reokupavus Lietuvą Juozuko patėvis Karpius pasitraukė iš legalaus gyvenimo ir su kitais artimaisiais Butrimonių apylinkėse organizavo partizanų būrį. Juozukas tapo pagrindiniu šio būrio ryšininku ir jaunuoju partizanu, nes esant poreikiui reikėjo dalyvauti operacijose su ginklu rankose. Juozuko gyvenimas tapo pusiau legalus, nes buvo tarpsniai, kai jis gyveno namuose, kitą dalį – partizanų būryje.

Žuvus būrio vadui Karpiui, jo šeima, per didžiąją 1949m. tremtį, buvo ištremta į Sibirą, tačiau Juozo Raklevičiaus pavardės prie tremiamų Karpių šeimos pavardžių nebuvo, todėl jis nebuvo paieškomas kaip pasitraukęs nuo tremties. Visos represijos buvo nukreiptos Karpiaus šeimos nariams, o Juozas Raklevičius, kaip turintis kitą pavardę, buvo užmirštas. Visiems Juozo šeimos nariams tapus tremtiniais, jis tapo Partizanų Dzūkų rinktinės nuolatiniu partizanu slapyvardžiu „Saugas“ Turinčiam didelę ryšininko, o taip pat ir partizanavimo patirtį, jam buvo skiriamos ypač atsakingos užduotys .Įsakymo tvarka jam buvo pavestas ryšio palaikymas tarp „Dainavos“ ir „Tauro“ partizanų apygardų štabų. Šias užduotis vykdant reikėjo dažnai susikauti su okupacinėmis pajėgomis ir tik tada pasiekti tikslą. 1951m. už šių užduočių sėkmingą vykdymą Partizanų Vadovybės buvo apdovanotas trečio laipsnio Kovos kryžiumi. Juozas Raklevičius – partizanas „Saugas“ ėjo jam pavestas pareigas iki buvo sunaikinta „Dainavos“ apygarda ir jos padaliniai. Juozas buvo „Laimės kūdikis“ ir šį kartą, nes jo, kaip partizano pavardė nebuvo pakliuvusi į okupantų specialiųjų tarnybų nagus – žuvę nekalbėjo, pakliuvę sužeistieji- neprasitarė. Juozas išlaikė anksčiau įgytą pasą ir kitus dokumentus, todėl nekilo problemų, kitoje vietovėje, pereiti į legalų gyvenimą. Jis ėjo kelių priežiūros tarnyboje, melioracijoje ir kitose organizacijose įvairias pareigas.

1957m. vedė Dalią, kuri pagimdė vyresniąją dukrą Rasą ir jaunesniąją Jurgitą.

Sąjūdį sutiko dirbdamas Birštono m. vandentiekio tarnybos vadovu. Aktyviai įsijungė į valstybinių institucijų kūrimo darbus tai Lietuvos Šiaulių sąjungą, Birštono ir Prienų Tėvynės Sąjungos skyrius, LLKS „Tauro“ apygardos skyrius. Buvo renkamas Birštono m. savivaldybės tarybos nariu. Aktyviai dalyvavo šių organizacijų veikloje, bei paminklų partizanų žuvimo ir užkasimo vietose statyboje ir jų priežiūroje. Puoselėjo tolimesnius planus šiose srityse iki paskutinių gyvenimo dienų.

Tebūnie didvyriui lengva Tėvynės žemė, kurią negailėdamas savo gyvybės jis gynė nuo okupantų!

Liūdi bendražygiai ir artimieji.

Atgal