VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

02 04. Mirė Maestro Saulius Sondeckis

Eidamas 88-uosius metus trečiadienį mirė profesorius, orkestrų vadovas, smuikininkas, pasaulyje pripažintas dirigentas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Saulius Sondeckis.

Valstybės vadovai - Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė ir Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius - reiškia užuojautą dėl vieno žymiausių muzikų, dirigento, profesorius Sauliaus Sondeckio mirties.
Prezidentės Dalios Grybauskaitės savo ir visų Lietuvos žmonių vardu pareikštoje užuojautoje pažymima, kad Sauliaus Sondeckio vardas visada bus siejamas su Lietuvos muzikos kultūra, kaip jos legenda, ištisa muzikinė epocha. Išskirtinio talento dirigento įkurtas, daug dešimtmečių vadovautas Lietuvos kamerinis orkestras tapo labai reikšminga nacionalinės kultūros dalimi.
Pasak Prezidentės, S. Sondeckis pasižymėjo dideliu pedagoginiu talentu, buvo aktyvus visuomenės narys, kuriam visada buvo svarbi Lietuvos kultūra, jos ateitis.
Šalies vadovė pareiškė nuoširdžią užuojautą S. Sondeckio šeimai, artimiesiems, kolegoms ir visai Lietuvos meno ir kultūros bendruomenei.
Seimo Pirmininkė L. Graužinienė pabrėžia, kad Lietuva neteko iškilios, nepaprastos asmenybės.
„Profesoriaus Sauliaus Sondeckio unikalus talentas ir ypatinga charizma daugybę metų skleidėsi bei žavėjo muzikos gerbėjus ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Tai buvo Žmogus, Menininkas ir Maestro iš didžiųjų raidžių. Toks jis visuomet išliks mūsų atmintyje", - rašoma parlamento vadovės užuojautoje.
Seimo Pirmininkė velionio artimiesiems linki stiprybės ir dvasios paguodos.
Ministras Pirmininkas A. Butkevičius sako, kad išėjo žmogus, svajojęs apie Didžią Lietuvą - didžią ne teritorija, o mintimi, polėkiu, kūryba, ir pats dešimtmečiais kūręs tokią Lietuvą.
„Išėjo profesorius Saulius Sondeckis.
Maestro buvo savotiškas krašto talento simbolis. Be jo nacionalinėje kultūroje liko spraga, ją užpildys šimtai Sauliaus Sondeckio mokinių, o mūsų visų darbai Lietuvai ir kultūrai bus jo svajonių įgyvendinimas.
Profesorius buvo žmogus, kuriam rūpėjo Lietuva ir žmonės. Išauklėtas tėvo, stovėjusio prie Lietuvos socialdemokratijos ištakų, jis kvietė visus mus nenukreipti akių nuo žmogaus, siekė socialdemokratinės minties tęstinumo Lietuvoje."
Ministras Pirmininkas reiškia nuoširdžią užuojautą Maestro Sauliaus Sondeckio šeimai, jo mokiniams ir artimiesiems, visai Lietuvos kultūros bendruomenei.
Be kelių dešimčių kitų garbingų apdovanojimų, dirigentas Saulius Sondeckis apdovanotas Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino 5 laipsnio ordinu (1994 m.), DLK Gedimino 1-ojo laipsnio ordinu (1997 m.), Lietuvos Vyriausybės premija (1998 m.), Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija (1999 m.), Sausio 13-osios atminimo medaliu (2002 m.).

***

Atsisveikinimas su Saulium Sondeckiu Vilniaus laidojimo rūmų „Ritualas“ (adresu Olandų g. 22) Didžiojoje salėje. 

Lankymas vasario 4 d., ketvirtadienį, nuo 16 iki 21 val.
                  vasario 5 d., penktadienį, nuo 10 iki 18 val.
                  vasario 6 d. nuo 10 val. Karstas išnešamas 13 val. 
Saulius Sondeckis laidojamas Antakalnio kapinėse.
Laidotuvių dieną – vasario 6 d., šeštadienį, -  9 val. Šv. Mišios aukojamos Šv. Kazimiero bažnyčioje (adresu Didžioji g. 34)

Atgal