VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

06.17. Mirė buvęs Vokietijos kancleris H. Kolis

Mirė buvęs Vokietijos kancleris Helmutas Kolis (Helmut Kohl). Tai penktadienio vakarą tviteryje paskelbė Krikščionių demokratų sąjunga (CDU), kuria remiasi agentūra dpa.
Pasak laikraščio „Bild", 87 metų H. Kolis mirė ryte savo namuose Liudvigshafene. H. Kolis Vokietijos kancleris buvo nuo 1982 iki 1998 metų - ilgiau už bet kurį savo pirmtaką.

1930 metų balandžio 3-iąją Liudvigshafene gimęs H. Kolis partijoje sparčiai kopė karjeros laiptais ir 1969-aisiais tapo Reino krašto-Pfalco žemės ministru pirmininku. 1982 metais CDU sudarius koaliciją su Laisvąja demokratų partija (FDP), jis tapo šalies kancleriu ir juo buvo 16 metų, kol 1998-aisiais pralaimėjo Bundestago rinkimus Vokietijos socialdemokratų partijos (SPD) kandidatui Gerhardui Šrioderiui (Gerhard Schroeder).

Didžiausias H. Kolio nuopelnas yra Vokietijos suvienijimas. Dėl to jis buvo vadinamas „vienybės kancleriu".

H. Kolis jau seniai turėjo sveikatos problemų. 2008 metais parkritęs jis patyrė kaukolės ir smegenų traumą. Nuo tada H. Kolis beveik nekalbėjo ir retuose savo viešuose pasirodymuose sėdėdavo neįgaliojo vežimėlyje. 2015-aisiais buvusio kanclerio būklė smarkiai pablogėjo, tačiau po kelių klinikoje praleistų mėnesių jis vėl buvo atgavęs jėgas.

Pirmoji H. Kolio žmona Hanelorė (Hannelore) 2001-aisiais nusižudė. Po septynerių metų jis vedė 34 metais jaunesnę Maikę Richter (Maike Richter). H. Kolis užaugino du sūnus - Valterį (Walter) ir Pėterį (Peter).
Atgal