VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

12 20. V. Havelas manė neatlikęs savo politinės misijos

Čekams gedint sekmadienį mirusio buvusio prezidento Vaclavo Havelo, šalies spauda svarsto, ar jis jautėsi atlikęs savo politinę misiją.

Publicistas Petras Honzeika dienraštyje „Hospodarske noviny“ rašo, kad pats V.Havelas yra pripažinęs, jog jo politinė misija nepavyko.

Pirmą kartą kaip Čekoslovakijos prezidentas sveikindamas šalies gyventojus su Naujausiais metais jis sakė norįs šalį padaryti dvasingą, tačiau manė šio pažado netesėjęs.

„Aš tai laikau savo didžiausia nesėkme“, - prieš šešerius metus rašė V.Havelas. Jis savęs klausė, ar visa tai turėjo prasmę ir ar jam reikėjo viso to imtis.

„Šiandien galime nesutikti su Havelu: tai turėjo prasmę ir tai nebuvo nesėkmė,“ - rašo P. Honzeika.

Publicistas Ondrejus Nefas dienrašytyje „Lidove noviny“ V. Havelą stato į vieną gretą su pirmuoju Čekoslovakijos prezidentu Tomašu Masariku. Su pastarojo vardu siejamas pasakymas „Nebijok ir nevok!“, o V.Havelas bus prisimenamas už jo žodžius „Meilė ir tiesa nugalės melą ir neapykantą“.

Ilgametis V. Havelo gydytojas Tomašas Buzekas sakė, kad sekmadienis V. Havelui prasidėjo gerai. Kelias dienas jo sveikata blogėjo, tačiau sekmadienį jis pabudo anksti jausdamasis žvaliau.

V. Havelas džiaugėsi, kad į užmiesčio sodybą atvyko jo žmona Dagmar, jie tarėsi, kaip ramiai atšvęsti artėjančias Kalėdas.

„Tada jis pasakė, kad jaučiasi silpnas ir nori dar pamiegoti. Tačiau jis nebepabudo. Jis ramiai mirė 10 val. 15 min.“, - sakė T. Buzekas.

Pirmas dvi valandas apie mirtį buvo pranešama tik V. Havelo draugams, o prieš pat vidurdienį naujieną savo „Facebook“ profilyje paskelbė buvęs V. Havelo sekretorius Vladimiras Hanzelas (Vladimir Hanzel).

Dokumentinių filmų režisierius Petras Jančarekas kuria filmą apie V.Havelą ir paskutinį kartą pas jį lankėsi kelios dienos iki mirties.

P. Jančarekas sako niekada nematęs V. Havelo palūžusio, nors jo sveikata sparčiai silpnėjo.

„Aš tik mačiau, kad jis pyksta dėl savo fizinės būklės. Jo galva tebedirbo, tačiau kūnas - jau nebe“, - sakė režisierius.

V. Havelas bus laidojamas gruodžio 23 dieną, penktadienį.

Atgal