VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

09 27. Baisogališkiai pagerbė holokausto aukų atminimą

Kazys Strolys

Šiomis dienomis Lietuvoje plačiai paminimos 70-osios žydų bendruomenės sunaikinimo Paneriuose metinės. 1941 metų rugsėjį įkurtas getas Vilniaus senamiestyje buvo likviduotas 1943 metų rugsėjo 23-24 dienomis.

Visoje Lietuvoje vykęs žydų naikinimo vajus neaplenkė ir Baisogalos.  Apie 30 Baisogaloje gyvenusių žydų šeimų 1941 metų vasarą arkliniais vežimais buvo išgabentos į Krakių getą. Patyrę čia daug vargo, skurdo ir pažeminimų, tų pačių metų rugsėjo 2 dieną  visi buvo sušaudyti už pusantro kilometro nuo šio miestelio, ties Peštiniukų kaimu. Jie atgulė bendroje duobėje su Pociūnėlių, Krakių ir kitų vietovių žydais – iš viso 1125 niekuo nekalti žmonės. Tądien baigėsi ramus ir taikus Baisogalos litvakų gyvenimas. Jų Baisogaloje nebeliko. Litvakų istoriją primena tik iki šiol išlikę žydų namai, žmonėse tebegyvi pasakojimai apie kitatikius kaimynus ir nostalgijos kupini litvakų palikuonių laiškai bei reti vizitai į tėviškės žemę.

Idėja prisiminti  nepamirštamą įvykį gimė mokytojos lituanistės, aktyvios visuomenininkės, Baisogalos priestočio bendruomenės „Imantai“ valdybos narės Reginos Vaitkevičienės galvoje. Jai pritarė Baisogalos seniūnas Romas Kalvaitis ir abiejų miestelio bendruomenių  pirmininkai.  Grupė abiejų bendruomenių narių bei Baisogalos seniūnas Romas Kalvaitis rugsėjo 23-iąją – žydų genocido dieną – aplankė už Krakių miestelio vidury laukų eglutėmis apsodintas labai kuklias kapines, kurių  antkapiniame paminkle užrašas byloja apie daugiau kaip tūkstančio žmonių tragediją.

R.Vaitkevičienė papasakojo apie čia sušaudytus Baisogalos žydus, perskaitė jų pavardes.

Žuvusieji buvo pagerbti pagal katalikiškas tradicijas – padėta gėlių ir uždegtos žvakutės. Jų atminimas buvo pagerbtas tylos minute.

Atgal