VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Istorijos akcentai

08 05. Istorija mena

Lietuvos istorijos akcentai

1772 m. Rusija, Prūsija ir Austrija Sankt Peterburge pasirašė pirmojo Lenkijos ir Lietuvos valstybės padalijimo aktą.

1811 m. po Prūsijos karalienės Luizos mirties už jos skirtas lėšas Prūsijoje atidaryta pirmoji lietuviška mokytojų seminarija.

1936 m. tarp Lietuvos ir Vokietijos sudaryta prekybos sutartis.

1940 m. įkurtas Valstybinis žemės fondas nacionalizuotos žemės valdymui.

1991 m. pasirašyta prekybos ir ekonominio bendradarbiavimo sutartis su Islandija.

1995 m. Kaune baigėsi penktosios Pasaulio lietuvių sporto žaidynės.

1999 m. Lietuvos delegacija, vadovaujama Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovo Gabrieliaus Žemkalnio, Ulan Udėje ir Irkutske (Rusija) dalyvavo didžiosios lietuvių tremties penkiasdešimtmečio minėjimuose.

Užsienio istorinių sukakčių kalendorius

1305 m. anglai sučiupo ir vėliau nubaudė mirtimi už išdavystę serą Viljamą Volesą (William Wallace) - škotų didvyrį ir nepriklausomybės kovotoją, kuris prieš tai buvo nugalėjęs Edvardą I (Edward I) mūšyje prie Sterlingo tilto.

1529 m. Prancūzijos karalius Pranciškus I (Francis I) ir Šv. Romos imperatorius Karolis V (Charles V) pasirašė sutartį. Pranciškus I atsisakė pretenzijų į Italiją, o Karolis V - į Burgundiją.

1583 m. seras Hemfris Džilbertas (Humphrey Gilbert) Niufaundlende įkūrė pirmąją Anglijos koloniją Šiaurės Amerikoje.

1772 m. Rusija, Prūsija ir Austrija pasirašė vadinamąją Peterburgo konvenciją dėl pirmojo Žečpospolitos padalijimo. Rusijai atiteko rytinė Baltarusijos dalis su Gomelio, Mogiliovo, Vitebsko ir Polocko miestais bei Lenkijai priklausiusi Livonijos dalis.

1858 m. baigtas tiesti pirmasis transatlantinis telefono kabelis tarp Jungtinių Amerikos Valstijų ir Didžiosios Britanijos. Tačiau rugsėjo pirmąją telegramų siuntimas juo nutrūko, nes elektros srovė buvo per silpna.

1864 m. Bedlou saloje Niujorko uoste padėtas Laisvės statulos kertinis akmuo.

1895 m. Londone mirė Frydrichas Engelsas (Friedrich Engels) - vokiečių socialistas, politikas, rašytojas, kartu su Karlu Marksu (Karl Marx) kūręs šiuolaikinio komunizmo teoriją.

1911 m. gimė Robertas Teiloras, JAV kino aktorius. Tiesa, gimė jis kaip Spengleris Arlingtonas Brugas (Spangler Arlington Brugh), vėliau pakeitė savo vardą. Nuo 1934 metų išgarsėjo vaidmenimis filmuose "Kamilė", "Vaterlo tiltas" ir "Aivenhas".

1914 m. Juodkalnija paskelbė karą Austrijai-Vengrijai. Kuba, Urugvajus, Meksika ir Argentina pasiskelbė apie savo neutralumą Pirmajame pasauliniame kare.

1914 m. automobilių eismui reguliuoti pirmą kartą pasaulyje įvesta elektrinė signalizacija. Tai buvo padaryta Amerikos mieste Klivlende (Ohajo valstijoje) Euklido prospekto ir 105-osios gatvės sankryžoje.

1915 m. rusams pasitraukus iš Varšuvos, į Lenkijos sostinę įžengė vokiečiai.

1930 m. gimė amerikietis Neilas Armstrongas (Neil Armstrong) - astronautas, pirmasis Žemės žmogus, žengęs pirmuosius žingsnius Mėnulyje. Tai įvyko 1969 m. liepos 20 d., Mėnulyje nutūpus "Apollo-11" misijos moduliui "Erelis" ("Eagle").

1940 m. į Sovietų Sąjungą buvo inkorporuota Latvija, tapusi Latvijos Tarybų Socialistine Respublika.

1943 m. britų kariai įžengė į Kataniją ir Palermą Sicilijoje.

1949 m. Ekvadore per 6,75 balo pagal Richterio skalę stiprumo žemės drebėjimą žuvo apie 6 tūkst. žmonių, o apie 100 tūkst. neteko pastogės.

1960 m. Aukštutinė Volta tapo nepriklausoma nuo Prancūzijos.

1962 m. Nelsonas Mandela (Nelson Mandela), kuris 1994 metais tapo Pietų Afrikos prezidentu, buvo suimtas, apkaltintas kurstytojiška veikla, vėliau už tai nuteistas penkeriems metams kalėjimo.

1962 m., sulaukusi vos 36 metų amžiaus, Los Andželo mieste mirė legendinė JAV kino aktorė ir šou biznio artistė Merilina Monro (Marilyn Monroe).

1963 m. Maskvoje pasirašyta branduolinių bandymų draudimo sutartis tarp Rusijos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Didžiosios Britanijos.

1984 m., eidamas 59 metus, mirė britų teatro ir kino aktorius Ričardas Bertonas (Richard Burton), daugeliui įsiminęs savo vaidmenimis filmuose "Kleopatra", "Kas bijo Virdžinijos Vulf" ir kt.

1995 m. Jungtinės Amerikos Valstijos ir Vietnamas, atkūrę diplomatinius ryšius, paskelbė priešiškumo pabaigą ir naujos bendradarbiavimo eros pradžią.

1995 m. mūšyje dėl Krajinos netikėta ataka Kroatijos pajėgos užėmė serbų sostine vadinamą Knino miestą.

1997 m. 226 žmonės žuvo, kai Guamo saloje sudužo ir užsidegė Pietų Korėjos keleivinis lėktuvas.

1998 m. sulaukęs 86 metų amžiaus mirė buvęs Bulgarijos komunistinis vadovas Todoras Živkovas.

2000 m. sulaukęs 86 metų amžiaus mirė vienas talentingiausių Didžiosios Britanijos aktorių seras Alekas Ginesas (Alec Guinness).

2003 m. 12 žmonių žuvo ir apie 150 buvo sužeisti Džakartoje per automobilyje paslėptos galingos bombos sprogimą prie "Marriott" viešbučio.

2003 m. už beveik 30 mln. JAV dolerių pasisavinimą suimtas buvęs Zambijos prezidentas Frederikas Čiluba (Frederick Chiluba).

Atgal