VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

08 11. Bendrose pratybose Baltijos jūroje treniruosis Lietuvos ir Latvijos karo laivai

Rugpjūčio 10 d. Lietuvos karinių jūrų pajėgų priešmininis laivas M52 „Sūduvis“ išplaukė į Liepoją (Latvija), kur rugpjūčio 10–21 d. kartu su 4 Latvijos karo laivais dalyvaus dvišalėse Baltijos šalių karinių laivų junginio (BALTRON) pratybose „Baltron Squadex II-15“. Junginio pratybos vyks  Latvijos karinių jūrų pajėgų mokymo centre Liepojoje, Latvijos teritorinėje jūroje ir išskirtinėje ekonominėje zonoje.

BALTRON junginio laivų pratybos susidės iš dviejų dalių - mokymų krante ir jūroje. Pradžioje karo laivų įgulų nariai mokymo centre Liepojoje naudodamiesi specialiu treniruokliu vykdys kovos už laivo gyvybingumą, gaisro gesinimo, ryšininkų ir vachtos karininkų treniruotes.

Vėliau karo laivai Baltijos jūroje atliks manevravimo, išminavimo, artilerinių šaudymų, šaudymų tamsiuoju paros metu, priešlėktuvinės gynybos, paieškos ir gelbėjimo, laivų aprūpinimo jūroje ir pagalbos avariją patyrusiems laivams teikimo veiksmus, taip pat vykdys laivų stebėjimo ir raportavimo, kitas užduotis.

Šiose pratybose Latvijos karines jūrų pajėgas atstovaus štabo ir aprūpinimo laivas A53 „Virsaitis“, priešmininis laivas M04 „Imanta“, aprūpinimo laivas A90 „Varonis“ ir patrulinis laivas P08 „Jelgava“.

2015 metais BALTRON laivų junginiui Lietuva skiria 2 karininkus – BALTRON junginio štabo viršininko ir štabo karininko pareigoms vykdyti. Taip pat antrą šių metų pusmetį BALTRON junginiui yra priskirtas priešmininis laivas M52 „Sūduvis”.

BALTRON laivų junginio veiklą vykdo Lietuva ir Latvija, o Estija nuo 2015 metų yra priėmusi sprendimą nebeskirti pajėgumų į BALTRON junginį dėl ribotų resursų. Trijų Baltijos valstybių karinės jūrų pajėgos bendrai treniruojasi dalyvaudami NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų 1-os grupės junginio (angl. Standing NATO Mine Countermeasures Group One, SNMCMG1)   veikloje.

Bendradarbiaudamos karinėje srityje 1998 metais Lietuva, Latvija ir Estija įkūrė Baltijos šalių karinių laivų eskadrą (BALTRON) – trišalį greitojo reagavimo karinių laivų junginį, kurio pagrindiniai tikslai yra prisidėti prie Baltijos jūros regioninio saugumo, mažinti jūros minų pavojų Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybių teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėse ekonominėse zonose, išplėsti tarpusavio supratimą ir didinti gebėjimą veikti bendrai, bei bendradarbiauti su NATO šalių kariniais vienetais.

Atgal