VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

08 29. Aviacijos bazėje Šiauliuose – NATO oro policijos misijos kontigentų pasikeitimo ceremonija

Rugpjūčio 31 d.  Lietuvos kariuomenės Aviacijos bazėje Šiauliuose vyks oficiali NATO oro policijos Baltijos  šalyse dalyvaujančių kontigentų pasikeitimo ceremonija. Misiją baigusi sustiprintai oro policijos misijai vadovavusi Norvegija šias funkcijas perduos Vengrijai. Oficialiai misiją Vengrija pradės rugsėjo 1 dieną.

Misijai  Vengrija skiria keturis  naikintuvs  JAS-39 „Gripen“ ir per 100  karių: pilotų,  technikos specialistų,  logistų, kt. srities  personalą.

Kontingentų pasikeitimo ceremonijoje, planuojama, dalyvaus dalyvaus krašto  apsaugos ministras Juozas Olekas, Vengrijos gynybos ministras Csaba Hende, Norvegijos kontingento vadas pulkinininkas leitenantas Ivar Magne Stene,  Italijos  kontingento vadas pulkininkas Vito Cracas, Vengrijos kontingento vadas pulkininkas leitenantas Fekete Tamas,   Norvegijos ir Vengrijos kontingentų kariai, kiti svečiai.

Tai bus pirmas kartas, kai Vengrijos karinių oro pajėgų kariai dalyvaus šioje misijoje ir saugos NATO oro erdvę virš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.  Vengrus iš Amari bazės Estijoje sustiprins Vokietijos karinės oro pajėgos su  keturiais naikintuvais „ Eurofighter Typhoon“.

Baltijos valstybės siekia, kad pagrindinis NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantis kontingentas Šiauliuose būtų sustiprintas papildomais pajėgumais tiek Estijoje, tiek ir Lietuvoje ir dėl to nuolat konsultuojamasi su sąjungininkais. Sąjungininkai ir NATO vadavietės nuolat vertina padėtį ir esant poreikiui gali nedelsiant atsiųsti papildomus sustiprinimo pajėgumus.

NATO šalys pradėjo siųsti savo karius ir naikintuvus saugoti Baltijos šalių oro erdvę nuo 2004 metų kovo, Lietuvai, Latvijai ir Estijai tapus NATO narėmis. NATO priėmė sprendimą sustiprinti Oro policijos misiją Baltijos šalyse 2014 m. pavasarį netrukus po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos. Vėliau NATO priėmė sprendimus dėl saugumo priemonių ne tik ore, bet ir sausumoje bei jūroje.

Lietuva kartu su Latvija ir Estija visiems atvykstantiems sąjungininkių kontingentams suteikia priimančiosios šalies paramą, užtikrina logistinę paramą ir bendrai tam skiria iki 15 mln. eurų per metus.

Atgal