VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

10 03. Auksinio rudens auksinė šventė Kirtimų tabore

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Alfonsas Kairys

Auksinio rudens auksinį ketvirtadienį Romų visuomenės centre - Rudens šventė. Tiek daug romų  - ir ne tik jų - susirinko lauko scenoje, kad sėdimų vietų nebeliko.

Kartu su vietiniais romais sėdėjo į svečius atvykę sakaliukai, oriai įsitaisė ir Ukmergės „Šilo“ pagrindinės mokyklos Antakalnio skyriaus (Čia mokosi čigoniukai)  atvykę romų vaikai kartu su mokytoja Edita Leleikiene.

Visko per šį renginį būta Romų visuomenės centro direktorės pavaduotojos Daivos Drazdauskienės  kvietimo mokytis, klausyti vyresniųjų, gerbti save, bendraamžius, gerbti romų ir lietuvių tradicijas...

Renginys pradėtas romų šokiais: Samantos Vansevičiūtės (Romų visuomenės centras) įvairiaspalviai sijonai plaikstėsi ore, romų muzikos garsų ir žiūrovų plojimų lydimi.  Svečiai iš Ukmergės šoko lietuvių tautinius šokius: „Žemaitukas“, „Dirižablis“, „Gyvatas“. Ne visai įprastas lietuviško šokio žingsnelis, bet... jis pakluso vaikų kojoms, matyt, nemažai prakaito išliejo juos mokydama mokytoja Edita.

O lauke jau pakvipo pačių romų vaikų verdama sriuba, netoliese ant didelio stalo piešiami aitvarai lyg ruošėsi pakilti į aukštybes, laimės ieškodami, o, gal būt, ją dovanodami, o gal aplankyti pasiruošę visame pasaulyje gyvenančius šios linksmos, išradingos tautybės vaikus norėdami.

Visai greta susirinkę mažieji ir  vyresnieji šventės dalyviai mėtė kamuolį į krepšį, o Lietuvos totorių kultūros centro koordinatorius Maratas Baiševas, savo kolegos padedamas, vos galėjo „apsiginti“ nuo norinčių pašaudyti iš lanko.  Taikliausiai  pakabintą taikinį kliudė Slavos Aleksandravičiaus paleistos strėlės.

Visus susirinkusius malonino muzikos garsai.

Kaip visada, kartu buvo ir Romų visuomenės centro  direktorė Svetlana Novopolskaja, jos pavaduotoja Daiva Drazdauskienė, romų draugė „Lietuvos vaikų fondo“ direktorė Roma Navikaitė, Vilniaus čigonų bendrijos  pirmininkas Stepas Visockas...

Baigėsi rungtynės -  ir nugalėtojai sulaukė apdovanojimų. Reikėjo matyti jų veidus, veidus jiems plojančių!

Tačiau, tačiau, kuo toliau, tuo labiau visus masino sriubos kvapas... O ji skani skani buvo...

Ir kilo mintis; geru keliu einama, integruojant romus į mūsų visuomenės gyvenimą, o  ir jie laimingi integruodamiesi. Žingsnis po žingsnio...

Į Rudens šventę tiek susirinko, kad net suolai linko. Ir pastovėti teko ne vienam...

Renginio vedėja Romų visuomenės centro direktorės pavaduotoja Daiva Drazdauskienė

Prieš šventę pasipuošti dera

Kerintis Samantos šokis

Plaikstosi Samantos draugių sijonai

Lietuviškus šokius šoka Ukmergės "Šilo" pagrindinės mokyklos Antakalnio skyriaus romai (vadovė mokytoja Edita Leleikienė)

Taikliausias šaulys - Slava Aleksandravičius

Sriuba jau garuoja

Šunelis irgi švente neatsistebi ir skanios sriubytės laukia

Rudens šventės dalyviai po renginio

Atgal